A vállalkozói hitelek főbb típusai

A vállalkozói hitelek főbb típusai

Ahogyan magánszemélyekkel, úgy vállalkozásokkal is megeshet, hogy hitelfelvétel lehetőségével kell élniük, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott cég pénzügyi problémákkal küzd.

A hitel ugyanis a gyorsabb növekedést is elősegítheti egy-egy előfinanszírozás esetén, mely sok esetben új utakat, lehetőségeket nyithat meg egy vállalkozás előtt.

Több típusa is létezik a vállalkozói hitelnek, azonban minden esetben fontos, hogy a szükséges összeg igényléséhez tisztában legyünk a feltételekkel.

Nézzük meg tehát hogy, milyen vállalkozói hitel lehetőségek érhetők el, és azokra milyen szabályok vonatkoznak!

A vállalkozói hitelek csoportosítása

A vállalkozók számára elérhető hiteleket különböző szempontok mentén tudjuk kategorizálni, de a legtöbb esetben alapfeltétel, hogy a vállalkozás minimum 1-2 lezárt éves mérleggel rendelkezzen.

Mi szerint lehet tehát csoportosítani a hiteleket?

  • A felhasználás jellegétől függően beszélhetünk szabad és célhoz kötött hitelekről, mely utóbbit csak előre meghatározott költségek fedezésére lehet felhasználni.
  • Fontos szempont a futamidő is, azaz a hitel lejárata, mely alapján megkülönböztetünk hosszú (5 év vagy annál hosszabb), közép (1-5 év) vagy rövid lejáratú (egy éven belüli) hitel típusokat. A hitel lejárata a felhasználás céljára is utalhat.
  • A hitelek fedezeti igényét nézve elkülönítünk fedezett (a hitelező zálogjoggal rendelkezik valamilyen tulajdon felett) és fedezetlen hiteleket (ebben az esetben nincs zálogtárgy).
  • Végül pedig a devizanemtől függően létezik forint és deviza alapú hitel is.

Folyószámlahitel, beruházási hitel és faktorálás

Folyószámlahitel, beruházási hitel és faktorálás

Az egyik leggyorsabban igényelhető vállalkozói hitel a folyószámlahitel, mely szabadon felhasználható, és amelyet átmeneti likviditási nehézségekkor szoktak felhasználni.

Nagy előnye, hogy igénybe vehető bármiféle fedezet nélkül, azonban a bank, a vállalkozás pénzügyi helyzete alapján ítéli meg a hitelkeretet, így ennek mértékéig teljesíthet túlfizetést az adott cég.

Amennyiben a vállalkozás számára nagyobb összegű beruházás szükséges, igénybe veheti a beruházási (más néven projekt) hitelt, mely például technológiaváltás esetén hatalmas löketet adhat az adott cégnek.

Faktorálásról vagy faktoringról beszélünk, ha az áruszállításból bejövő vevőkövetelések finanszírozása történik, mely során a faktorálást végző cég megveszi a társaság kiegyenlítetlen számlaköveteléseit, még a vevő fizetése előtt pénzhez juttatva az adott céget.

Forgóeszköz hitel és lízing

A forgóeszköz hitelt legfőképp alapanyag- és eszközbeszerzésre használhatjuk fel, de jó megoldást jelenthet egy-egy időszakban finanszírozási hiány leküzdésére is.

Fontos, hogy ez a hiteltípus nem szabadon felhasználható, valamint annak alkalmazását számlákkal szükséges igazolni a futamidő alatt.

Viszont érettebb vállalkozások számára ez akár már fedezet nélkül is igényelhető.

Végül pedig szintén eszközbeszerzés céljára fordítható a lízing is.

Ennek futamideje alatt az eszköz tulajdonjoga a lízingbe adóé, míg a használati jog a lízingbe vevő vállalkozást illeti.

A futamidő lejártával a használati tárgy átkerül a vevő tulajdonába.

Bármelyik típust is választja vállalkozásához, mindenképpen érdemes előtte a fenti szempontokat alaposan átgondolnia.

Amennyiben pedig a cégalapítás első lépéseinél tart, bátran kérje segítségünket, budapesti és újlengyeli székhelyszolgáltatásainkkal igen kedvező feltételek mellett tud belevágni vállalkozásába!

Keressen fel minket, és kezdjük meg együtt a közös munkát!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off