Az egyik legnépszerűbb adózási forma, vagyis a KATA

A Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója, vagyis a KATA az egyik legkedveltebb adózási forma volt az elmúlt években Magyarországon.

Nem véletlen, hiszen ez az egyik legegyszerűbb, valamint rengeteg előnnyel is rendelkezik.

Egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy a költségeket nem lehet elszámolni.

Így leginkább akkor érdemes ezt az adózási formát választani, hogyha viszonylag kevés kiadásunk van.

A KATA esetében viszont sokkal több előnnyel számolhatunk, mint hátránnyal, így nézzük is meg őket!

Miért hívjuk „tételes adónak”?

A havonta fizetendő adók egy előre meghatározott fix összegen alapulnak, ami teljesen független a bevételtől, valamint minden szükséges adót és járulékot fedeznek.

Ez általában 25.000, 50.000 vagy 75.000 forint, az pedig, hogy Önnek melyik összeget kell fizetnie, az attól függ, hogy van-e 36 órát elérő munkaviszonya, nappali tagozatos tanulói jogviszonya, vagy esetleg már nyugdíjba vonult.

Ha a fentiek közül bármelyik feltétel igaz Önre, akkor a havonta fizetendő összeg a NAV felé csupán 25.000 forint.

Az, hogy a másik két opció közül Ön melyik összeget szeretné fizetni, szabadon választható, nyugodtan választhatja az emelt összeget is, ami leginkább a nyugdíjnál lehet számottevő.

Milyen árbevétel mellett éri meg a KATA?

Azt már tudjuk, hogy a KATA adózási forma egy nagyon kedvező lehetőség, így jogos is a kérdés, hogy miért nem választja akkor mindenki ezt?

Természetesen itt is vannak határok és szabályozások, amik alapján csak egy meghatározott kör lehet kisadózó.

Az egyik ilyen alapvető szabály a havonta befizetendő adók és járulékok fedezetére szolgáló összeggel van összefüggésben, ugyanis, ha a vállalkozás éves árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, akkor 40%-os adótöbbletet kell megfizetni a 12 millió forint feletti összegre.

Így tehát érdemes fontolóra venni, hogy évente mekkora árbevétellel számolunk és hogy ez valóban megéri-e nekünk.

Milyen esetekben nem lehet választani a KATA adózási formát?

Például, ha valaki bérbe adja az ingatlanát, és abból a tárgyévben bevételt is szerzett belőle.

További kizáró oknak számít, ha valaki felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll, továbbá, ha valakinek a tárgyévben, illetve az azt megelőző évben megszűnt a KATA alanyisága, vagy az adóhatóság törölte az adószámát a tárgyévben, vagy az azt megelőző 12 hónapban.

Fontos kiemelni még, hogy mindezek mellett a kft-ként működő cégformák sem választhatják a KATA adózási formát.

Mindegy, hogy milyen az adózási forma vagy a cégforma, a székhely mindenkinek

A KATA-t leginkább egyéni vállalkozók, betéti társaságok, ügyvédi irodák vagy közkereseti társaságok szokták választani.

A különböző cégformákra pedig különböző szabályozások vonatkoznak, egy dolog viszont mindenhol közös, mégpedig az, hogy kötelező minden vállalkozásnak bejegyzett székhellyel rendelkeznie, még az egyéni vállalkozóknak is.

A székhelyszolgáltatás merőben megkönnyítheti az életüket, hiszen rengeteg adminisztrációtól menti meg a vállalkozókat, valamint az irodabérlés díjával sem kell számolni.

(Megjegyzés: akármennyire is tűnik kézenfekvőnek, hogy a saját otthonunkat válasszuk székhelynek, több szempontból sem tanácsos.)

Cégünk több mint 11 éve foglalkozik székhelyszolgáltatással, így a lehető legnagyobb profizmussal és körültekintő gondossággal végezzük a munkánkat.

Vegye igénybe Ön is a székhelyszolgáltatás lehetőségét, hogy minél több ideje maradjon az üzletre!

 

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off