Hogyan lehet szüneteltetni egy KATÁS vállalkozást?

Hogyan lehet szüneteltetni egy KATÁS vállalkozást?

A vállalkozói létforma merőben más életvitelt tud néha megkövetelni, mint az alkalmazotti.

Ez olykor nagyon nagy szabadsággal jár, ugyanakkor olyan kötelezettségeket is vállalnunk kell vele, amik igencsak be tudják árnyékolni, ezt az amúgy gondtalan életet.

Vannak olyan élethelyzetek és történhetnek olyan események, amikor a vállalkozást háttérbe kell szorítani, ez pedig mindenkinek a saját döntése, viszont jó tudni, hogy van olyan lehetőség, hogy úgy szüneteltetjük azt, hogy minden adófizetési kötelezettség alól mentesülünk.

De kik azok, akik ezt megtehetik?

Azok a vállalkozók, akik a KATA adózási rendszerben működnek, ők pedig a legtöbb esetben az egyéni vállalkozók közé szoktak tartozni.

Röviden, amit erről az adóformáról tudni kell

Dióhéjban az egyik legfontosabb információ a KATA adózási formáról, hogy általányadózási kötelezettség van, tehát jövedelemtől függetlenül egy adott összeget kell befizetni.

Persze a „jövedelemtől független” részt nem úgy kell értelmezni, hogy akár milliárdok mellet is választhatod a KATA adózást, ennek is megvan a felső értékhatára; ami évi 18 millió forintra módosult.

Azonban az ÁFA-mentesség értékhatára továbbra is 12 millió Ft marad, ez annyit jelent, hogy azok a vállalkozók, akik a 12 millió Ft-os bevételi határt átlépték, viszont még nem kötelesek fizetni a 40% KATÁ-t, ők mindenképp kötelezve lesznek az ÁFA fizetésre, valamint a pénzforgalmi bankszámla nyitására.

A KATA törvényt 2022. júliusában módosították, ami többet között azt jelenti, hogy a hatályba lépést követően csak a

  • főfoglalkozású,
  • a lakossági megrendelőktől bevételt szerző,
  • valamint az egyéni vállalkozók

számára teszi lehetővé a KATA alkalmazását (ez alól kivételt képeznek a taxisok, akiknél nem számít kizáró oknak, ha céges megrendelő révén szerzik a bevételt).

Gyors és egyszerű ügyintézés

Ami a jó hír, hogy a KATÁS vállalkozóknak a szüneteltetés nem igényel különösebb procedúrát vagy adminisztratív feladatot.

Az eljárás meglehetősen egyszerű, csupán annyi a dolguk, hogy a Webes Ügysegéden keresztül bejelentik a szünetelés szándékát.

Innentől kezdve pedig már következő naptól fogva él a szüneteltetés.

Természetesen a szüneteltetés ideje alatt a vállalkozás tevékenységének a végzése szigorúan tilos, nem megengedett az új jogosultságok és kötelezettségek szerzése a tevékenységhez kötődően.

Mindemellett pedig az, aki szünetelteti a vállalkozását, nem veheti igénybe az adó-visszatérítés és a költségvetési támogatás lehetőségét sem.

A szabályozások mellett érdemes észben tartani, hogy a szüneteltetés időtartam minimum 1 hónapra, de maximum 2 évre szólhat.

Az eljárások viszont meglehetősen rugalmasak és a vállalkozás újraakativálása mindössze egy újabb bejelentésen múlik a Webes Ügysegéd felületén.

Profi segítségnyújtás minden ügyfél számára

Profi segítségnyújtás minden ügyfél számára

Ha szeretné igénybe venni székhelyszolgáltatásunkat, akkor keressen minket bizalommal!

Több mint 11 éve vagyunk a piacon és büszkén állíthatjuk, hogy ez alatt az idő alatt aligha volt olyan akadály, amit ne tudtunk volna megugrani.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off