Lehet-e Pest megyei székhelyem, ha másik megyében működik a cégem?

Gyakori kérdésként merül fel a székhelyválasztás során, hogy okoz-e problémát, ha egy cég telephelye másik megyében van, mint a székhelye.

A válasz nagyon egyszerű: semmi akadálya.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a székhely egy elhanyagolható része a vállalkozásnak, épp ellenkezőleg!

Minden vállalkozásnak kötelező bejelentett székhellyel rendelkeznie, ugyanis ez lesz a vállalkozás bejegyzett irodája, ahova minden hivatalos okirat beérkezik, illetve az adóhatóság és az egyéb végrehajtó szervek is itt fognak megjelenni, ha arra kerül a sor.

Ettől viszont még nem igaz az, hogy kötelező érvényűen ezen a címen is kell tartózkodni, vagy a tényleges munkát, vagyis a vállalkozás által megjelölt főtevékenységet végezni.

Bejelentési kötelezettségek

Amit fontos tudni, hogy minden megyének külön cégbírósága van, a vállalkozásnak pedig kötelessége bejelenti a cégbíróság felé, hogy az ő illetéke alá tartozó megyében székhelyet, telephelyet vagy fióktelepet üzemeltet.

Szerencsére ma már ennek az ügyintézése sokkal könnyebb és gördülékenyebb, mint korábban.

Az Adóhivatal azonnal értesül a vállalkozás cégnyilvántartásban szereplő székhelyéről, így a digitális rendszernek köszönhetően a későbbi változások esetén sincs már további bejelentési kötelezettség.

Bár a rendszer elvileg olajozottan működik, személyes tanácsunk az, hogy ne vegyük teljesen magától értetődőnek, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy milyen kötelezettségeknek kell alávetni magunkat, kiváltképp, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételét be kell jelenteni.

Miért választják sokan a fővárost székhelynek?

A hazai kis- és középvállalkozásoknak majdnem a fele, budapesti székhellyel rendelkezik, hiszen az üzleti világ egyik központja, tagadhatatlanul a főváros.

Egy budapesti székhelycímre pedig tekinthetünk úgyis, mint presztízskérdésre is.

A főváros alapvetően magában hordoz, egyfajta előkelőséget és komolyságot, de mindemelett, gyakorlati haszna is van, ugyanis az infrastruktúra szempontjából is sokkal előnyösebb.

Ha pedig csak belegondolunk, hogy az üzleti megbeszéléseinket, valamelyik impozáns budai kerületben tarthatjuk meg, mögöttünk a dunai panorámával, máris sokkal profibbnak érezhetjük magunkat.

Éljen Ön is a székhelyszolgáltatás lehetőségével!

Összegezve tehát, a legfontosabb az, hogy minden olyan építmény vagy terület, ami a cég birtokában van, vagy bérel, és ahol valamilyen, a cég által végzett tevékenység folyik, be legyen jelentve az illetékes cégbírósághoz, valamint rendeltetésszerűen legyen használva.

Önnek is lehet tehát budapesti székhelye, teljesen mindegy, hogy az ország mely területén él, vagy működteti a vállalkozását.

Székhelyszolgáltatásunkat úgy alakítottuk ki, hogy Önnek nem szükséges megjelenni a szerződéskötésen kívül a bejegyzett címen, ugyanis minden fontos iratot azonnal továbbítunk Önnek elektronikus úton, havonta egyszer pedig minden küldeményt el is postázunk.

Természetesen bármikor szívesen látjuk, havi egyszer pedig igény szerint tárgyalót is biztosítunk.

Válassza Ön is a székhelyszolgáltatást, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkoznia!

 

 

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off