Röviden az adószám megszerzésének akadályairól

Bár a cégalapítás egy egyszerű folyamat, sosem szabad figyelmen kívül hagyni a hatályos jogszabályokat, hiszen nélkülük, könnyen olyan akadályokba ütközhetünk, amik miatt nem tudjuk véghez vinni a terveinket.

A cégalapítás egyik legkritikusabb pontja az adószám megszerzése, melynek kérelmét mindig az illetékes cégbíróság továbbít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Összességében elmondható, hogyha a NAV mindent rendben talál, akkor az adószám kiadása 1 napon belül megtörténik, ám hiányos vagy nem megfelelő adatok esetében, akár 8 napig is elhúzódhat a folyamat, de akkor is fennakadásokra lehet számítani, ha bármely jogszabályi előírásnak nem felelünk meg.

Milyen szempontokat vizsgál meg az adóhatóság?

Az adószám megállapítását megelőzően két információhalmazból tud dolgozni; bejelentett adatok és a saját nyilvántartás.

Ezeknek az adatoknak a birtokában megvizsgálja, hogy fennáll-e olyan tényező, ami akadályoztathatja, az adószám megállapítását, a következő személyek esetében:

  • vagy Zrt. esetében az adózó személy rendelkezik-e a cégen belül, minimum 50%-os szavazati joggal, vagy annak megfelelő többségi befolyással. Ilyen mértékű szavazati jog hiányában, a társaság minden tagja, vagy részvényese vizsgálat alá kerül.
  • Olyan gazdasági társaság esetében, ahol egyszemélyes társaságról beszélhetünk, ott maga a tag vagy a részvényes kerül górcső alá.
  • A társaság képviseletre jogosult tagjának esetében.

Akadályozó tényezők, az adószám megállapításának során

Ha a következőkben említett bármely feltétel teljesül a vizsgálandó személy vagy személyek esetében, akkor az adóhatóság megtagadhatja az adószám megállapítását:

  • Az elmúlt 5 évben az érintett személy valamely vállalkozása, legalább 5 millió forintos adótartozással, jogutódlás nélkül szűnt meg.
  • Legalább 180 napja 5 millió forint adótartozással rendelkezik.
  • A kérelem napjának benyújtását megelőző 5 éven belül, az adóhatóság törölte az adószámát.

Van-e lehetőség fellebbezésre?

Természetesen, az adóhatóság megadja a lehetőséget az érintett személynek, hogy kimentési kérelmet nyújtson be, vagy fellebbezzen.

Ebben az esetben a tiltási határozat közlésétől számítva 15 napja van az érintettnek, a határidő lejárta után azonban már nincs erre lehetősége.

Erre a kimentési kérelem benyújtására többek között azért is van lehetőség, mert az adószám megtagadását, nem minden esetben jogsértés eredményezi.

Fontos megjegyezni, hogy az adószám vizsgálata nem csak a friss cégek bejegyzésénél történik, hanem bármely változásbejegyzést követően is.

Így tehát ilyenkor is fenn áll a lehetősége annak, hogy az adószám esetleg törlésre kerül, ha valamelyik érintett döntéshozói pozícióban lévő személy nem felel meg a törvényi előírásoknak.

A jogi kérdésekben való elmélyülés, nagyon komoly erőbefektetést igényel.

Amennyiben ön cégalapításon gondolkodik, akkor bármely csomagunkat is választja, akkor bátran igénybe veheti az ingyenes ügyvédi asszisztenciánkat is.

Keressen minket a megadott elérhetőségeink egyikén, hogy minél hamarabb megkezdhessük a közös munkát!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off