Székhely, telephely, fióktelep? Tisztázzunk néhány fontos fogalmat!

Ön tudja, hogy mit is jelent pontosan a székhely, a telephely vagy a fióktelep?

Fontos fogalmak az üzleti életben, ám a jelentésük nem mindenki számára egyértelmű.

A köznyelvben sokszor pontatlan értelmezéssel használják, ami akár félreértésekhez is vezethet.

Egy felelős vállalkozónak kötelessége, hogy tájékozódjon, és tisztában legyen az egyes kifejezésekkel, már csak azért is, hogy a sikeres üzleti tevékenységben ezek ne szabhassanak gátat.

Ebben a cikkünkben a székhely, a telephely, a fióktelep és a központi ügyintézés fogalmát szeretnénk tisztázni.

Székhely

Dióhéjban: a székhely a vállalkozás bejegyzett irodája, vagyis a hivatalos levelezési címe.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a székhelyen biztosítani kell a mindenféle hivatalos okirat és jognyilatkozat fogadását, valamint a jogszabályban meghatározott okiratok elérhetőségét is.

A legtöbb esetben (hiszen néha vannak kivételek) ez a központi ügyintézés helye, de mindenekelőtt ide érkezik minden hivatalos levél.

Ezeket a küldeményeket itt szokták őrizni, tárolni és iktatni, valamint elérhetővé tenni.

A székhelyként kijelölt ingatlanra kötelező kitenni a céget jelölő cégtáblát, aminek közterületről is jól látható helyen kell lennie.

Központi ügyintézés helye

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás nem a székhelyet fogja megjelölni a központi ügyintézés helyének, hanem egy másik címet, ebben az esetben ezt hivatalosan is jelezni kell a cégjegyzékben és a létesítő okiratban.

Nagyon-nagyon tömören megfogalmazva: a központi ügyintézés helye, az egyben a döntéshozatal, és minden, a cég működését érintő ügyintézés helye.

Telephely

A telephelyen történik a cég által megjelölt fő tevékenységi kör gyakorlása.

Az, hogy mikor van szükség külön telephelyre, nagymértékben függhet magától a munkavégzés jellegétől, de akár az alkalmazottak létszámától is.

A telephely(ek) pontos címét, akárcsak a központi ügyintézés esetében, fel kell tüntetni a társasági szerződésben és a létesítő okiratban.

A telephely (értelemszerűen) nincs azonos címen a cég székhelyével, annak azonban nincs akadálya, hogy ugyanazon a településen legyen.

Abban az esetben, ha például a cég egy másik irodát, üzemet vagy egy gyárat is fenntart, de az már a székhelytől eltérő településen található, akkor az már nem telephelynek, hanem fióktelepnek minősül.

Fióktelep

Ahogy az előző bekezdésből már megtudhattuk, funkcióbeli különbség nincs a telephely és fióktelep között, csupán annyi, hogy eltérő településen találhatók.

Így tehát magától értetődő lehet az is, ha egy külföldi székhelyű cég Magyarországon is szeretné képviseltetni magát, akkor fióktelepet tud csak bejegyeztetni.

Viszont ezek olyan jogképes fióktelepeknek számítanak, hogy kötelezettségeket vállalhatnak, pert indíthatnak, szerződést köthetnek és vagyont is szerezhetnek, mindezt a külföldi vállalkozás javára vagy terhére.

Válassza Ön is a székhelyszolgáltatást!

 

Reméljük, hogy ezzel a rövid kis cikkel sikerült néhány nagyon fontos fogalmat tisztázni a székhellyel, telephellyel kapcsolatban.

Mindazonáltal nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezeknek a fenntartása rengeteg költséggel és munkával jár, nem beszélve az iparűzési adóról.

A székhelyszolgáltatás egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kevesebb kiadásunk legyen, illetve, ha nem presztízskérdés egy budapesti cím bejegyeztetése, akkor kérje Ön is a székhelyszolgáltatást a már közel 30 éve IPA mentes Újlengyelbe.

Cégünk örömmel vállalja át az iroda fenntartással járó feladatokat, hogy Önnek még több ideje legyen a lényeges dolgokra koncentrálni!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off