Hogyan kezelje a munkáltató a régóta keresőképtelen munkavállalót?

Hogyan kezelje a munkáltató a régóta keresőképtelen munkavállalót?

Ahogy egy iskolában, úgy egy munkahelyen is előfordulhat, hogy valaki lebetegszik.

Egy munkavállaló esetében, ilyenkor az orvosi vizsgálat és elbírálás után jogosulttá válhat a keresőképtelen státuszra.

Ez a státusz tulajdonképpen azt jelenti, hogy elmehet betegszabadságra a munkavállaló és ennek időtartamára táppénzt kap.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a munkáltató igényelheti a felülvizsgálatát a keresőképtelen státusznak, ha visszaélésre gyanakszik.

Keresőképtelenség felülvizsgálata

A felülvizsgálat elvégzéséhez a munkáltatónak először is be kell nyújtania egy kérvényt vagy a megyei, vagy a fővárosi kormányhivatal megyeszékhelyének megfelelő járási hivatalához.

Ebben a kérvényben kell megfogalmaznia, hogy miért szeretné felülvizsgáltatni a keresőképtelenséget, valamint tartalmaznia kell a két fél személyes és hivatalos adatait is:

További teendők

A kérvény benyújtásával együtt a munkáltatónak 15.800 Ft-ot kell átutalnia egy olyan bankszámlára, amit a hivatal ad meg.

Az utalásnál a megjegyzés rovatba a „keresőképtelenség felülvizsgálata” szöveget kell feltüntetni, valamint a szóban forgó munkavállaló TAJ számát.

Amikor ez megtörtént, akkor a hivatalon a sor, hogy döntést hozzon a felülvizsgálat jogosságáról, és ha jogosnak ítélik, akkor értesítik a munkáltatót, és átadják az ügyet a megbízott szakértő orvosnak.

A kijelölt szakértő orvosnak meg kell állapítania, hogy a keresőképtelen státusz jogosan áll-e fenn.

Ennek a megítéléséhez hozzáférést kap az adott munkavállaló betegdokumentumaihoz, valamint egyeztethet annak kezelő- vagy házi orvosával is, illetve a kezelőorvos jelenlétében megvizsgálhatja a beteget, és ha szükséges, további vizsgálatokra is küldheti.

A kijelölt orvos ezek alapján határozza meg, hogy a keresőképtelen státuszra jogosult-e a munkavállaló, és erről értesíti írásban a munkáltatót és a munkavállalót is.

Milyen következmények fordulhatnak elő?

Milyen következmények fordulhatnak elő?

Ha az orvos úgy ítéli, hogy nem jogosult az adott munkavállaló a keresőképtelen státuszra, javasolhatja a táppénz megszüntetését a táppénzfolyósító szervezetnél.

Ezt olyankor is lehet indítványozni, amikor a munkavállaló a felülvizsgálathoz nem járul hozzá, valamint akadályozza az orvost úgy, hogy megtagadja a tartózkodási helyének a megadását, szándékosan késlelteti a gyógyulást úgy, hogy nem tartja be az orvosi utasításokat.

Azt követően, hogy a munkavállaló és a munkáltató megkapta a felülvizsgálatról szóló döntést az orvostól, a felek számára a következő 8 nap áll rendelkezésre, hogy kérelmezzenek egy további felülvizsgálatot a megyei vagy fővárosi kormányhivatal járási vagy a fővárosi kerületi hivatalnál.

Ilyenkor kijelölnek egy másik szakértő orvost, hogy felülvizsgálja az előző határozatát.

Ha úgy dönt az orvos, aki a felülvizsgálatot végzi, hogy a szóban forgó munkavállaló keresőképesnek számít, vagyis nem volt jogos a keresőképtelen státusz, akkor az illető különféle jogkövetkezményekkel számolhat.

A székhelyszolgáltatás megoldással szolgál az Ön számára!

Felülvizsgálni a munkavállaló keresőképtelenségét a kellemetlen feladatok közé tartozik egy vállalkozás életében.

Ha ebben nem is, de más bosszantó céges teendőtől szívesen megszabadítjuk!

Intsen búcsút a vállalkozása székhelyével kapcsolatos elintéznivalóknak, problémáknak!

Válassza Ön is székhelyszolgáltatásunkat és élvezze előnyeit!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off