Változások a KATA-ban! Hogyan tovább?

Változások a KATA-ban! Hogyan tovább?

A 2022. júliusában kihirdetett KATA törvényváltozás rengeteg vállalkozót érintett, hogy pontosak legyünk minden Betéti társaságot és Egyéni vállalkozót.

A módosítás kimondja, hogy kizárólag az élhet a KATA adózással, aki csak magánszemélyeknek számláz, illetve főállásban végzi a tevékenységét.

De mi történik azokkal, akik nem felelnek meg ezeknek az új feltételeknek?

Hogyan maradhat fenn továbbra is a vállalkozás?

Melyik opciót érdemes választani?

Azok a cégek, amelyek a törvénymódosítás következtében már nem élhetnek a KATA adózási formával, az alábbi lehetőségek közül tudnak választani:

  • a cég megszüntethető, de átalányadóra vagy normál egyéni vállalkozási adózási formára (vagyis a vállalkozói SZJA) is átváltható.
  • a Betéti társaságok esetében van lehetőség a KIVA, illetve a TAO alanyiságra áttérni, és ezt a 22T201T változásbejelentő dokumentumon keresztül lehet megtenni.

Nem könnyű kiválasztani az új adózási módot…

Ahhoz, hogy a lehető legideálisabb verziót válasszuk, először is fel kell mérni, hogy milyen magas költségek merülnek fel az adott tevékenység kivitelezésével kapcsolatban.

Abban az esetben, hogyha nincs számottevő költség, amit el lehetne számolni, akkor az átalányadó egy ideális megoldás lehet, viszont ha keletkezik elszámolandó kiadás, akkor az EV-nél a vállalkozói SZJA, a BT.-nél pedig a KIVA vagy a társasági adó választható.

Azonban, azt is lényeges megvizsgálni, hogy pontosan milyen típusú tevékenységet folytat a vállalkozás, mivel ez alapján van meghatározva az átalányadó mértéke.

Az előbbiek alapján tehát, vállalkozásonként változhat az adónem kiválasztása, és a végső döntést minden cégnél „specifikus” számításokat követően ajánlott meghozni.

Fontos tudnivalók Bt. és EV esetén

Fontos tudnivalók Bt. és EV esetén

Abban az esetben, hogyha Bt. formában folytatja a cég a tevékenységet, akkor szükség lesz arra, hogy egy könyvvizsgáló nyitómérleget készítsen, valamint a Bt. beltagja a számviteli törvény hatálya alá be legyen jelentkezve.

Ha ezek megvalósultak, akkor folytathatja a tevékenységét.

Ha az a döntés születik, hogy a cég megszüntetésre kerül, akkor ehhez végelszámolásra lesz szükség.

Amennyiben EV-ről van szó, akkor szükséges bejelenteni az adónem módosítását, valamint ha a tevékenység folytatásra kerül, webes ügysegéd igénybevételével megszüntethető.

Ha valami biztos, akkor az a székhelyszolgáltatás!

A KATA változtatások kapcsán sok bizonytalanság ütötte fel a fejét nemcsak vállalkozásoknál, hanem máshol is.

Ezért is fontos, hogy olyan szolgálatatásokat vegyünk igénybe, amelyekkel megerősíthetjük a cégünket.

Ilyen például a székhelyszolgáltatás is, amellyel a vállalkozása székhelyének adminisztrációs ügyeit egy profi csapatra bízhatja.

Nemcsak a leveleket, küldeményeket vesszük át, hanem többek között fogadjuk a hatóságokat (például egy ellenőrzés során) és toleráljuk a kényszerintézkedéseket is!

Ezenkívül, ha Újlengyelt választja a cég székhelyéül, akkor még iparűzési adót sem kell fizetnie!

Bízza ránk vállalkozása székhelyének feladatait!

Tapasztalt kollégáink várják hívását!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off