Így tudja emelni vállalkozása törzstőkéjét

Így tudja emelni vállalkozása törzstőkéjét

Amikor egy gazdasági társaságot szeretnénk alapítani, akkor szükségünk lesz a hozzáférésre bizonyos anyagi forrásokhoz.

A cégalapításhoz hozzátartozik a bejegyzett tőke befizetése is, amelynek az összegét, valamint az összetételét az alapító okirat vagy a társasági szerződés tartalmazza.

A bejegyzett törzstőke összegét a későbbiekben lehet módosítani, ha teljesül néhány feltétel, mint például a változásbejegyzési illeték befizetése.

Törzstőke módosítás feltételei

Egy vállalkozás alapítása során a létesítő okiratban meghatározott összeg a jegyzett tőke, és ennek az elnevezése attól függően változik, hogy milyen társasági formáról van szó.

A Kft.-nél, vagyis korlátolt felelősségű társaságnál ezt törzstőkének nevezik.

Amikor egy cégnél emelni szeretnének a törzstőkén, akkor először is a gazdasági társaság tagjai minimum 75%-os szótöbbséggel kell, hogy szavazzanak a módosítás mellett.

Az is lényeges, hogy csak akkor lehetséges a törzstőke emelés, hogyha már az összes tag teljesítette a vállalt vagyoni hozzájárulást, vagyis amikor már be van fizetve a jegyzett tőke teljes összege.

Amikor megszületett a döntés…

Ha a társaság tagjai döntésre jutottak a törzstőke emelésének kérdésében, akkor ezt egy határozatban is rögzíteni kell.

Az alábbi pontokat kell tartalmaznia a határozatnak:

  • a törzstőke emelésének mértékét,
  • az összetételét és értékét az emelést alkotó vagyoni hozzájárulásnak,
  • a teljesítéshez tartozó határidőt,
  • amennyiben a befizetés apporttal történik, akkor az apport vagyoni értékű jognak vagy vagyontárgynak a pontos megnevezését, teljesítőjét, valamint az értékét,
  • ezenkívül azoknak a személyeknek a névsorát, illetve az általuk megvalósítható támogatás nagyságát, akik a pénzbeli támogatás teljesítésére jogosultak, abban az esetben, ha az elsőbbségi joggal bíró tagok nem teljesítik maradéktalanul a megemelkedett hozzájárulást.

Amikor a törzstőke emelésre kerül, akkor ez megtörténhet további tőke bevonásával, vagy pedig felhasználva a gazdasági társaság törzstőkén felüli vagyonát, eredménytartalékból.

További opciók a törzstőke emelésre

Ha további tőke bevonása válik szükségessé, akkor az úgy lehetséges, hogy a társaság valamelyik tagja, vagy pedig egy harmadik személy a társaság részére kölcsönt biztosít.

Amint határozott a gazdasági társaság a törzstőke emelés kapcsán, a tagok 15 napig a határozatot követően rendelkeznek az elsőbbségi joggal a tőkeemelést illetően.

Amennyiben teljesülnek bizonyos feltételek, a tőkeemelés megtörténhet a társaság törzstőkén kívüli vagyonából is.

A létesítő okiratba is bele kell foglalni az új, megnövelt összeget.

Ami a költségeket illeti, a változásbejegyzési és a törzstőke emelés illeték összege megegyezik, ehhez jön még a közzétételi díj, valamint az ügyvéd munkadíja is, aki a törzstőke emelést intézte.

Igényeljen székhelyszolgáltatást pillanatok alatt!

Igényeljen székhelyszolgáltatást pillanatok alatt!

A cégvezetés során sokszor vannak olyan elintéznivalók, amelyek kifejezetten időigényesek.

Ilyen például a törzstőke emelés is, amely eléggé összetett procedúra, és sokszor napokat vesz igénybe.

Ha viszont úgy döntene, hogy székhelyszolgáltatás segítségével biztosítaná vállalkozása székhelyét, akkor segítünk, hogy már 1 órán belül megkapja emailben a befogadó nyilatkozatot!

Tegye könnyebbé a mindennapjait, vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat és hívjon minket!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off