Magyar vállalkozások és az orosz-ukrán háború

Magyar vállalkozások és az orosz-ukrán háború

Egy háború nemcsak a közvetlenül érintett országok gazdaságára van hatással, hanem más országokéra is.

Ez az orosz-ukrán konfliktus esetében sincs másképp, így ajánlott felkészülni egy olyan mértékű gazdasági válságra, mint a pandémia kirobbanása idején.

A háború hatásai nemcsak azokat a vállalkozásokat érinthetik, amelyek exportálnak Ukrajna, valamint Oroszország területére, hanem majdnem az összes szektort, főleg az építőipart, a gyógyszer- és egészségipart, valamint az agráriumot.

A közvetlen export vállalatokon kívül azokat a cégeket is nagyban érinti a háborús helyzet, akik a háborús területeken keresztül szállítják az árut be vagy ki Magyarországról.

A kereskedelmet tovább nehezíti az is, hogy a keleti országrészeken megnövekedett a határátkelés ideje.

Mire lehet számítani a háború után?

Szakértők szerint, azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a megélhetését veszélyezteti a háború, a vissza nem térítendő támogatás jelenthet segítséget.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a háború végét követően hatalmas piaci verseny veheti kezdetét, ezért erre is fel kell készülni.

Ahhoz, hogy a vállalkozók visszatérhessenek, a szakértők szerint arra lesz szükség, hogy hosszútávú, kedvezményes hiteleket, valamint állami garanciavállalást biztosítsanak nekik.

Azt még nem lehet pontosan látni, hogy milyen összegű segítségre lesz szüksége a sérült szektoroknak, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy minél tovább fog húzódni a háború, annál több pénzt fog Magyarországon is felemészteni, és ehhez mérten növekszik a szükséges segély összege a gazdasági szereplők számára.

A háború hatása a vállalkozások mindennapjaira

A háború hatása a vállalkozások mindennapjaira

A háború következményei a munkavállalók és a munkáltatók mindennapjaira is hatással vannak.

Ugyanis, ha a munkaadó bankja nem képes utalásokat indítani, akkor a munkavállalók késve fogják megkapni a bérüket, és ezért a munkáltatót nem lehet hibáztatni.

Ilyen esetben azt el lehet várni a munkáltatótól, hogy tájékoztassa a munkavállalóit, azonban a munkavállalók erre a helyzetre nem hivatkozhatnak, hogyha élnek az azonnali felmondás jogával.

Amikor olyan helyzet áll elő a háború miatt, hogy nem tud munkát biztosítani a munkáltató a dolgozóknak, akkor állásidőt kell elrendelni, illetve esetleg kiosztani a szabadságokat vagy összevonni a pihenőnapokat, valamint még a többlet távollét is egy lehetőség, amire (megegyezve a munkavállalóval) csökkentett bért is lehet adni.

Ha kell egy biztos pont, akkor vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat!

Jelenleg a világ gazdaságilag bizonytalan lábakon áll, és ezért fontos, hogy a vállalkozásunk minden szempontból stabil legyen.

Ezért fontos, hogy az olyan adminisztratív feladatok, mint a küldemények átvétele és iktatása mindig pontosan készüljenek el.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e csak a székhely miatt fenntartani egy irodát, hiszen egy székhelyszolgáltatás igénybevételével erre se lenne szükség.

Vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat, és szabaduljon meg a vállalkozása székhelyével kapcsolatos teendőktől!

Vegye fel a kapcsolatot velünk még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off