Kik számíthatnak NAV ellenőrzésre az idén?

Kik számíthatnak NAV ellenőrzésre az idén?

Egy NAV-os ellenőrzésre tulajdonképpen bármikor számítani lehet, azonban vannak bizonyos területek, szektorok, ahol erre az átlagosnál nagyobb az esély.

Minden évben kiad a NAV egy ellenőrzési tervet, ami alapján látható, hogy abban az évben mik lesznek majd a főbb prioritások az ellenőrzések során.

Ez alapán kaphatunk egy képet arról, hogy mire számítsunk a NAV-tól az évfolyamán.

Számítson az ellenőrzésre!

A pandémia időszakában több új igény is megjelent vagy módosult, és több szektor is változtatott, fejlesztett azért, hogy ezeknek megfeleljen.

Ennek köszönhetően idén az alábbi tevékenységi körökkel rendelkező cégek számíthatnak ellenőrzésre:

  • csomag- és ételszállító vállalkozások,
  • futárok,
  • online kereskedők,
  • személyfuvarozók,
  • valamint számítástechnikai cikkekkel kereskedők.

Ezenkívül a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is rajta van a listán, és többek között azok is számíthatnak ellenőrzésre, akik az élelmiszer előállításával, valamint a mezőgazdasággal kapcsolatos termékeket szerzik be és forgalmazzák (például kávé, liszt, sajt, cukor stb.).

Aki még szintén számíthat a NAV figyelmére, azok a turizmusban és vendéglátóiparban dolgozók, illetve az ingatlanközvetítők.

A listának még nincs vége

Akik építőipari és építőanyag-kereskedelemmel, valamint a gépjármű/gépjárműalkatrész adásvétellel, vagy gépjárműjavítással foglalkozók is az adóhatóság ellenőrzési listáján vannak.

Az idei NAV felülvizsgálat során a távol-keleti termékek is felkerültek a listára, főleg a textil kereskedelemmel és a szezonális termékekkel foglalkozó cégek kerülnek górcső alá.

Végezetül, az elmúlt évekhez hasonlóan a zöldség és gyümölcs nagykereskedelmi dolgozók is számíthatnak NAV revízióra.

Nemcsak a szektorok számíthatnak ellenőrzésre

Nemcsak a szektorok számíthatnak ellenőrzésre

A különböző szektorok ellenőrzésén kívül egyéb feladatokat is kitűzött a NAV erre az évre.

Ezek közé tartozik például az online számlákat és beérkező adatokat alapul vevő vizsgálat, amely a kockázatosnak minősíthető adózókat hivatott kiszűrni.

Ezenkívül nagy figyelmet szentelnek a járvány időszak alatt felfutott online kereskedelem szereplőinek átvilágítására is.

Az adóhatóság feladatai közé vette a nemzetközi információcsere programok vizsgálatát, ellenőrzését is.

Az előbbi csak néhány pont a NAV által kiadott ellenőrzési listából, számítani kell rá, hogy ezen felül is fognak ellenőrizni, ezért is érdemes betartani és betartatni a szabályokat.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy probléma esetén a NAV rögtön a könyvelést fogja vizsgálni, ezért fontos, hogy az mindig legyen naprakész és pontos.

Ne bajlódjon a hatóságok fogadásával!

Egy vállalkozás működésében kiemelten fontos, hogy minden szabályszerűen menjen, hogy egy esetleges ellenőrzés során semmilyen probléma ne merüljön fel.

A hatóság váratlan látogatása azonban még így is kényelmetlen lehet, sokszor előfordulhat rossz időzítés.

Ezért is érdemes igénybe venni a székhelyszolgáltatást, ami kifejezetten arra specializálódott, hogy az adott cég székhelyével kapcsolatos teendőket ellássa, mint például a hatóságok fogadását.

Ne várjon holnapig, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off