Mit kell tudni az iparűzési adóról 2022-ben?

Mit kell tudni az iparűzési adóról 2022-ben?

Cégek, vállalkozások megalapításakor gyakran előkerül az iparűzési adó fogalma.

Ahhoz, hogy egy kis- vagy középvállalkozás létrejöjjön Magyarországon, annak anyagilag támogatni kell az állam működését, és ennek a hozzájárulásnak az egyik fő formája a helyi iparűzési adó.

Ezt az összeget a vállalkozás székhelyének vagy telephelyének elhelyezkedése alapján kell megfizetni az adott önkormányzat részére.

Az iparűzési adóval kapcsolatban azonban a koronavírus járványt követően új kedvezményeket hoztak számos vállalkozó számára.

Nézzük is, mit érdemes tudni az iparűzési adóról 2022-ben!

Hogyan működik az iparűzési adó?

Az iparűzési adó – röviden csak „IPA” vagy „HIPA” – olyan adónem, amelyet minden olyan vállalkozónak be kell fizetnie, aki az önkormányzat területén végez tevékenységet.

Ez az adó az egyik legfőbb bevételi forrását adja a magyar önkormányzatoknak, így az nélkülözhetetlen a helyi fejlesztésekhez is.

Emellett az iparűzési adó lehet állandó vagy ideiglenes.

Az előbbi arra vonatkozik, ha állandó jelleggel működő székhelyről vagy telephelyről beszélünk, utóbbi esetben pedig akkor kell iparűzési adót fizetni, ha a vállalkozás 30 napot meghaladó ideig működik az önkormányzat területén.

A helyi iparűzési adó alapját, a vállalkozás nettó árbevétele adja, melyből különféle költségek levonását követően a vállalkozó tiszta profitja marad – ez után kell a település által százalékos arányban megadott adót megfizetni.

Székhely és telephely – van különbség?

Egy frissen megalakuló cég szabadon választhat magának székhelyet, viszont azt kötelező meghatározni a cégbejegyzésben, alapító okiratban.

Telephelynek az számít, ahol az adott vállalkozás állandó üzleti objektuma megtalálható, vagyis ahol részben vagy egészben az iparűzési tevékenységet folytatja a cég.

Ha a telephely és a székhely nem egy önkormányzat területi hatásköre alá esik, akkor az iparűzési adót az önkormányzatok között meg kell osztani.

A 2022-es év kedvezményei

A 2022-es év kedvezményei

A járványhelyzet után az állam különféle támogatásokat nyújtott a vállalkozók számára: az iparűzési adó mértékét a tavalyi évben a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2%-ról 1%-ra maximalizálta, mely kedvezmény a 2022-es évre is vonatkozik.

Ez azonban csak azokra a cégekre érvényes, ahol a nettó árbevétel nem haladja meg a 4 milliárd Ft mérlegfőösszeget.

És mi a helyzet az ideiglenes iparűzési adóval?

Ebben az esetben a vállalkozásnak napi 5000 forint adót kell fizetnie.

Ezeken felül a fizetendő adóelőlegekre is érvényesíthetők adókedvezmények, új vállalkozások esetén ezt 15 napon belül lehet benyújtani, de legkésőbb június 30-ig a NAV online felületén.

Székhelyet keres vállalkozásának?

Cégalapításkor a megfelelő székhely megválasztása tehát kulcsfontosságú, mivel az az iparűzési adó mértékét is nagyban befolyásolja.

Nálunk vállalkozása székhelyét, Újlengyelben is be tudja jegyeztetni, ami már 30 éve iparűzési adó mentes!

Ha székhelyszolgáltatás után érdeklődik, akkor keressen fel minket bátran, több mint 11 éves tapasztalatunkkal minden lépésben segítünk Önnek!

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off