Szja-mentesség 25 év alatt – milyen hatásokkal kell számolni?

Szja-mentesség 25 év alatt – milyen hatásokkal kell számolni?

  1. januárjában érvénybe lépett a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentességéről szóló rendelet.

Hónapokkal később még messzemenő következtetéseket nem igazán lehet levonni, de vannak rövidtávú megfigyelések, amelyek határozottan elgondolkodtatók.

Miért került bevezetésre a 25 év alattiak szja-mentessége?

A rendelet bevezetésének tulajdonképpen az volt a célja, hogy a kormány ösztönözze a fiatalokat az otthonteremtésre, és ezzel a családalapításra.

Igaz, hogy még nem telt el olyan hosszú idő, de készült egy felmérés, ami alapján ezt a többletjövedelmet csupán a fiatalok 10%-a használja befektetésre, vagy teszi félre, 20%-a a megkérdezetteknek személyes fejlődésre, tanulásra költi, valamint szórakozásra (ez szintén 20%).

A válaszolók többsége – ez 40% – rezsire és élelmiszerre költi el a megkapott szja-t, néhány százaléka pedig költi albérletre és utazásra ezt az összeget.

Az is kiderült a felmérésből, hogy az szja-mentesség alapvetően a 25 év alattiak kényelmesebb életét, nagyobb jólétét biztosítja.

10 megkérdezettből majdnem a felének nagy támogatás a többletjövedelem, 1 ember számára nem jelent változást, a többieknek pedig, bár érzékelik a pozitív hatást, azonban nem túl nagy mértékben.

Milyen munkahelyi hatásai vannak az szja-mentességnek?

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a munkahelyeken milyen hatásokat váltott ki az szja-mentesség, és ehhez megkérdeztek 25 év felettiek és alattiak is, hogy mindkét oldal visszajelzéseit elemezhessék.

Az szja-mentességnek köszönhetően megnőtt a bérkülönbség a korosztályok között, és ez némi konfliktust és frusztrációt okozott.

A kétharmada a felmérésben résztvevő 25 év felettieknek érzékeli a bérfeszültséget; egyharmad ez az arány a 25 év alattiaknál.

Ennek a kialakult feszültségnek lehetnek hosszútávú hatásai is; az idősebb korosztályba tartozó dolgozók egynegyede gondolkozott el a munkahelyváltáson, főleg a megbecsülés hiánya miatt, illetve az eljárás menete miatt.

A 25 év alattiaknál a megkérdezettek egyharmadában merült fel, hogy munkahelyet váltson, mivel az szja-menetességgel több új opció nyílt a számukra, akár másik pozícióba való felvételre is.

Munkaadók szempontjából

Ami a munkaadókat illeti, egyelőre úgy tűnik, hogy elég kevesen gondoltak a kompenzálásra, illetve a bérfeszültség csillapítására, ugyanis a megkérdezettek 70%-a nem tervez lépéseket tenni a bérfeszültség ellen, ami így további gondokat generálhat a cégeknél.

A válaszadók kis része érzett negatív változást, a kétharmaduk most még nem tud állást foglalni, mert még nem telt el elég idő hozzá, az egyharmaduk pedig az szja-menteség okozta változásokat pozitívan értékeli.

A munkaadók többsége egyelőre nem tervezi, hogy több vagy kevesebb 25 év alattit foglalkoztasson, tehát az új szabályzat nem befolyásolja ezt.

A székhelyszolgáltatás pozitív hatással lesz vállalkozására!

A székhelyszolgáltatás pozitív hatással lesz vállalkozására!

A 25 év alattiak szja-mentessége egyelőre még nem mutat egyértelműen jó vagy rossz eredményeket, mindenesetre érdemes figyelni rá, hogy ez esetleg okoz-e konfliktust a cégen belül, vagy sem.

Ami viszont biztos, hogy könnyebbé teszi a vállalkozás mindennapjait, az a székhelyszolgáltatás!

Több, mint 11 éves tapasztalatunkkal segítünk, hogy a cég székhelyével kapcsolatos feladatok ne az Ön vállát nyomják!

Keressen minket bizalommal és élvezze a székhelyszolgáltatás előnyeit!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off