Adathalász e-mailek – vigyázzon velük!

Adathalász e-mailek – vigyázzon velük!

Ahogy a hétköznapok minden területének, úgy a digitális világnak is megvannak a maga veszélyei.

Az egyik ilyen kockázati forrás az adathalász e-mailek, amelyek mind a cégeket, mind a magánembereket is egyaránt kellemetlen helyzetbe tudják hozni.

Ez nem azt jelenti, hogy minden ismeretlen üzenet csalóktól jön, de azért ajánlott egy egészséges kételkedéssel hozzáállni.

De olyan is előfordulhat, hogy ismerősnek tűnik a feladó (bank, csomagküldő szolgáltatás stb.), de van benne mégis valami furcsa.

Miből ismerhető fel a kamu e-mail?

Az adathalász e-mailek szerencsére többnyire felismerhetők, csak szemfülesnek kell lenni.

Árulkodó lehet, hogy pénzt vagy adatokat kérnek, vagy ha rendellenes az aláírás, a logó vagy a szóhasználat.

Amikor olyan e-maillel találkozunk, amelyik kételkedésre adhat okot, akkor érdemes telefonon rákérdezni az adott szervezetnél, hogy ténylegesen ők küldtek-e e-mailt.

Jellemzően olyan adatokat kérnek, amelyeknek a címzett pénzügyeihez van köze, ezért ha ilyen előfordul, akkor semmiképp se adjunk meg ehhez kapcsolódó információkat.

Amikor már az e-mail cím se stimmel…

Általában, ha nem egy ismerősebb e-mailcímről érkezik az üzenet, akkor egy különösen szokatlan feladótól fog érkezni.

Tehát, ha nem várunk levelet, küldeményt valahonnan külföldről, illetve nem stimmel a bank neve, aki írt Önnek, akkor érdemes kétségbe vonni az e-mail valódiságát.

Ami pedig a linkeket illeti, amelyeknek nincs webserver tanúsítványa, azt nem szabad megnyitni, mivel nem rendelkeznek megfelelő biztonsággal a https nélküli weboldalak.

Helyesírási hibák

Az adathalász e-mailekhez általában a kiberbűnözők olyan fordító szoftvereket alkalmaznak, amelyek nem igazán alkalmasak minőségi tartalom gyártására.

A megfogalmazás (néha nincs értelme a szövegnek), a helyesírási hibák gyakorisága, illetve típusa is árulkodó lehet.

Ez most még segítség kiszűrni a csaló e-maileket, de a mesterséges intelligencia gyors fejlődésének és terjedésének köszönhetően, hamarosan ez is használhatóvá válik az adathalász e-mailek készítéséhez, és sajnos nehezebben lehet majd felismerni őket.

Fenyegető pénz követelések

Biztos sokan találkoztak már azzal a levél típussal is, amelynek a tárgymezőjében vagy téma megjelölésénél a következő feliratokhoz hasonlók álltak:

  • Ha nem fizeted be a megjelölt összeget, akkor bajba kerülsz…
  • Fontos! Mindenképp olvasd el…
  • Ha törlöd ezt a levelet, akkor annak következményei lesznek…

De még olyan esetek is előfordulnak, hogy az e-mailben egy játék megnyeréséről értesítenek, amin nem is vett Ön részt.

És ezeken kívül is még számolni kell egyéb légből kapott történetekkel, amelyeknek mind az a célja, hogy adatokat vagy pénzt szedjenek ki a címzettből.

Mi a teendő, ha adathalász gyanús e-mail érkezik?

Mi a teendő, ha adathalász gyanús e-mail érkezik?

A legfontosabb ilyenkor, hogy semmilyen linkre ne kattintsunk rá, illetve ne is válaszoljunk az e-mailre, ne adjunk meg semmilyen adatot sem.

Ezeket az adathalász e-maileket törölni kell a fiókból, illetve esetenként érdemes lehet megtenni egyéb biztonsági lépéseket is az ügy érdekében.

A székhelyszolgáltatás nemcsak praktikus, hanem biztonságos is!

Az adathalász e-mailek komoly problémákat tudnak okozni a magánemberek és a vállalkozások számára is.

Egy vállalkozás működésében több probléma is előfordulhat, például hogyha a cég székhelyére érkező leveleket, küldeményeket senki sem veszi át.

Vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat, és átvállaljuk a cég székhelyével kapcsolatos teendőket, többek között a küldemények átvételét is!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off