Ezeket fontos szem előtt tartani külföldi jövedelem adózásakor

Ezeket fontos szem előtt tartani külföldi jövedelem adózásakor

Ahhoz, hogy külföldi bevételhez jusson, nem kell feltétlenül külföldön élnie, sőt, ezt akár az otthona kényelméből is kivitelezheti.

Mint minden másnak ennek is megvan a maga szabályrendszere, amit fontos, hogy betartson – idetartoznak a különböző adminisztrációs szabályok, az adózási és számlázási sajátosságok.

A külföldi jövedelem számlázás jellemzői

Külföldi jövedelem esetén több olyan szabály is van, amelyek betartása különösen fontos.

Egyrészt beszélhetünk harmadik országot érintő, illetve közösségen belül zajló esetekről, valamint a beszerzésről és eladásról, és ezeknek mind van külön szabályrendszere.

Az euró aktuális árfolyamán kívül az is egy lényeges kérdés, hogy a számládon milyen összeget kell feltüntetned.

Az EU-n belüli például szolgáltatás értékesítésnél, ha euróban érkezik meg a fizetés, akkor az Áfa tv. erről szóló főszabálya lesz az iránymutató.

Vagyis ebben az esetben a teljesítés dátuma lesz majd a megfelelő árfolyam.

Mi a teendő az adóbevallással?

Ha egy külföldi cégnek dolgozol, de Magyarországról, akkor a személyi jövedelemadó finanszírozásának a kötelezettsége itt keletkezik.

Ezt többek között szabályozza az Szja tv., valamint egy EU-s egyezmény is.

Fontos megjegyezni, hogy a külföldi bevételt manuálisan szükséges feltüntetni a NAV adóbevallási tervezeténél, mivel amikor az készült, akkor nemzetközi információkkal még nem rendelkezett a hatóság.

Abban az esetben, hogyha ezeknek az adatoknak a megadása elmarad, és a külföldi jövedelem nem kerül bevallásra, akkor a NAV-nak adategyeztetésre lesz szüksége.

Akkor kezdett el nagyobb figyelem irányulni a külföldi jövedelmek bevallására, amikor a koronavírus járvány elkezdődött, és többen távmunkára kényszerültek.

Emiatt megnőtt azoknak a száma is, akik külföldi cégeknek dolgoznak.

Amivel még fontos tisztában lenni…

Ha külföldi jövedelemről beszélünk, akkor nemcsak az adókötelezettséget kell megállapítani, hanem a magánszemély adóügyi illetőségét is.

Ebbe az is beletartozik, hogy melyik állam adóztathatja a jövedelmet: ahol maga a munkáltató található, vagy ahol fizikailag végzi a munkát az adott munkavállaló.

Továbbá teljesíteni kell az adókötelezettséget is a választott ország belső szabályrendszerének megfelelően.

Ha Magyarországon vagy adóköteles a munkaviszonyodból származó jövedelmed után, akkor 15%-os SZJA-t kell fizetned.

Abban az esetben, ha EU-s cégnek dolgozol Magyarországról, akkor a munkavégzésed során a TB-t is az itthoni jogszabályok alapján kell fizetned, de legalább csak az egyik tagállam jogszabályait kell alkalmaznod.

Kiküldetés esetén van csak kivétel vagyis, amikor rövidebb ideig dolgozol máshol.

Értékesítés az EU-n belül vállalkozóként

Abban az esetben, ha egyéni vállalkozásról van szó, és szeretne értékesíteni az EU-n belül, akkor mindenképp szükség lesz közösségi adószámra, és természetesen a számla kiállítás sem maradhat el.

A közösségi értékesítés során fordított áfázást kell használni, tehát a vevő fogja kifizetni az áfát a saját országában.

Tegye könnyebbé a mindennapjait székhelyszolgáltatásunkkal!

Tegye könnyebbé a mindennapjait székhelyszolgáltatásunkkal!

Sokszor valóban megéri külföldre dolgozni, külföldön értékesíteni, de ez néha több adminisztrációval, papírmunkával is jár.

Vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat, és mi levesszük a válláról a cég székhelyével kapcsolatos ügyintézés gondjait, így több ideje marad más feladatokra.

Lépjen velünk kapcsolatba, hogy minél előbb megkezdhessük a közös munkát!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off