Hogyan befolyásolta a magyar vállalkozói kedvet a koronavírus járvány?

Bizton állíthatjuk azt, hogy az elmúlt évek sokak számára megterhelőek vagy sors fordítóak voltak, akár pozitív, akár negatív irányban.

A koronavírus járvány megjelenésével, az egész világgazdaság megingani látszott, rengeteg olyan iparág volt, ami szinte működésképtelenné vált a szigorításoknak köszönhetően, sokan lettek munkanélküliek és sok olyan vállalkozás volt, amiknek örökre le kellett húzniuk a rolót.

Szerencsére az emberek leleményesek és ösztönösen adaptálódnak a körülményekhez.

Bizonyára nagyon sokakban felmerülhetett már a következő kérdés: Vajon hogyan alakulhatott a vállalkozói kedv, a koronavírus járvány alatt?

Azok, akik arra szavaznak, hogy biztosan csökkent, mondván ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben nem érdemes kockáztatni, tévednek.

Bár a feltevés valóban helytálló lehet, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nemhogy csökkent volna a vállalkozói kedv, hanem éppen hogy inkább nőtt.

Még mindig kedvezőek a feltételek

A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy a vállalkozók száma nemhogy stagnált volna, hanem folyamatosan növekszik.

Leginkább az egyéni vállalkozók száma növekedett, közülük pedig nagy számban választották a KATA adózási formát, még annak ellenére is, hogy a gazdaságfehérítés okán sokat szigorítottak a szabályokon.

Bár a feltételek változtak, illetve sokaknak plusz terheket rótt a vállára, a lehetőségek még így is nagyon kedvezőek azok számára, akik ezt az adózási formát választják.

A vállalkozói kedv növekedését pedig mi sem bizonyíthatná jobban, hogy az elmúlt években az egyéni vállalkozók száma jócskán meghaladta a társas vállalkozásokét, a jelenlegi tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ez a szám csak tovább fog növekedni.

Most, vagy soha!

De vajon mi lehet az oka, hogy a sok bizonytalanság ellenére mégis megnövekedett a vállalkozói kedv?

Az egyik ilyen tényező lehet például az, hogy mivel sokan elvesztették a munkájukat, sokan új pályára kényszerültek, muszáj volt lépéseket tenniük annak érdekében, hogy a mindennapi betevőre továbbra is megmaradjon a keret.

Sokan érezhették úgy, hogy most jött el az ő idejük, mikor valósítsák meg a régóta dédelgetett álmaikat, ha nem most?

Az egyéni vállalkozói formában pedig még az is nagyon csábító tud lenni, hogy lehet szüneteltetni, akár hosszabb, akár rövidebb időre is.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy mégsem a szüneteltetők teszik ki az ennek a tábornak nagyobb százalékát, sőt mi több, az elmúlt időszakban ez is inkább csökkenésnek indult.

Összefoglalva

Összességében tehát elmondható, hogy a vállalkozói kedv nemhogy csorbult volna, hanem inkább egyre nagyobb.

A szigorítások ellenére, a KATA adózási forma még mindig nagy népszerűségnek örvend, az egyéni vállalkozók száma pedig meghaladta a társas vállalkozásokét.

Ahhoz pedig, hogy már a vállalkozás indulásától fogva a lehető legjobb kezekben tudhassa székhelyét, válassza budapesti, vagy újlengyeli székhelyszolgáltatásunkat, hogy Önnek csak és kizárólag az üzlettel kelljen foglalkoznia, és semmi mással!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off