Hogyan épülnek fel a tevékenységi körök?

Hogyan épülnek fel a tevékenységi körök?

Egy vállalkozás elindítása során talán a legfontosabb feladat a cég tevékenységének meghatározása, így aki már vállalkozó az biztosan tudja, hogy mit is jelent az a fogalom, hogy tevékenységi kör.

Viszont maguknak a tevékenységi köröknek a csoportosítása, valamint a TEÁOR, illetve a ÖVTJ fogalma és ezek felépítése már okozhat némi problémát.

Fő- és melléktevékenységek

Ami a vállalkozások tevékenységeit illeti, két csoportra lehet osztani őket: fő- és melléktevékenység (de egyéb tevékenységnek is lehet nevezni).

Ami a vállalkozás számára a legnagyobb hozzáadott értéket biztosítja, az számít az adott cég főtevékenységének.

Nem kötelező bevállalni melléktevékenységeket, de azért elég gyakori a vállalkozásoknál, elvégre általános tendencia, hogy egy cég több mindennel is foglalkozik.

A melléktevékenység tulajdonképpen annyiban különbözik a főtevékenységtől, hogy kisebb mértékben ad értéket a vállalkozáshoz, a főtevékenységhez képest, de ugyanúgy értékesítésre szánt szolgáltatásokat és termékeket állít elő.

Mi köze van ezekhez a TEÁOR kódoknak?

A tevékenységi kör választásánál lehet találkozni a TEÁOR számmal, ami a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozás Rendszer rövidítése.

Ennek a rendszernek az az elsődleges célja, hogy statisztikai adatokat gyűjtsön, elemezzen és értékeljen.

Egy cég alapítása során, amikor a cég főtevékenységét, valamint a másodlagos és kiegészítő tevékenységét határozzuk meg, akkor ezt a cégbíróság irányába a mindenkor hatályos TEÁOR számok segítségével kell feltüntetni.

Amennyiben változás történik, azt elég a NAV irányába jelezni, külön a cégbíróságnak már nem kell.

A TEÁOR kódok felépítése

A TEÁOR kódok felépítése

Négy szintre lehet felosztani a TEÁOR kódokat:

  • nemzetgazdaság ágazati szint, ebből 21 darab van és a jelölése betűvel történik (ezt ugyan nem alkalmazzák a gyakorlatban, viszont a csoportmegjelölésnél fontos);
  • ágazati szint, ahol 88 darab van (ezt számokkal szokták jelölni, 01-99-ig);
  • alágazati szint, ebből van 272 darab (itt az első két számjegyet az ágazat adja, az utolsó pedig ennek a variációit jelzi);
  • valamint a szakágazati szint, amiből 615 darabot lehet számolni (a fentiek alapján az első három számjegy már adott, az utolsó viszont a szakágazat variációit jelzi, de ha az utolsó helyen nulla van, akkor az alágazati szintet nem lehet már tovább bontani).

A gyakorlatban egy TEÁOR kódhoz csak négy számot használnak.

Meg kell még említeni az ÖVTJ számot, azaz az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, amely hasonló a TEÁOR kódnál, de azért összetettebb.

Ez a kód többnyire részletezi az egyéni vállalkozók által elvégezhető üzletszerű tevékenységeket.

A székhelyszolgáltatás és cégalapítás kérdéseiben számíthat ránk!

Egy vállalkozás a főtevékenysége mellé annyi melléktevékenységet vesz fel, amennyit csak akar, de érdemes csak olyanokat bevállalni, amelyek valóban produktívak lesznek.

Ajánlott utánajárni a különböző tevékenységeknek mielőtt felvenné őket, mivel vannak olyan tevékenységek is, amelyek engedélykötelesek vagy képesítés kötelesek.

A vállalkozása tevékenységi körét/köreit ugyan Önnek kell meghatároznia, de cégalapítással és székhelyszolgáltatással kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

Ne várjon holnapig, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off