Könyvelés az átalányadós vállalkozásoknál – ezeket jó tudni róla!

Könyvelés az átalányadós vállalkozásoknál – ezeket jó tudni róla!

Mindenképp érdemes azzal tisztában lenni, hogy egy átalányadós és egy katás vállalkozás könyvelése nem egyforma, mivel más-más teendők szükségesek hozzájuk, tehát ez konkrétan két különálló szolgáltatás.

Azok, akik a kata módosítást követően már nem tudják ebben folytatni a tevékenységüket, dönthetnek akár az átalányadózás mellett is.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk fontos tudnivalókat az átalányadós könyvelésről.

Miért összetettebb az átalányadózás, mint a kata?

Azért is kedvelte mindenki jobban a régi katás adózást, mert adminisztrációs szempontból is sokkal egyszerűbb volt kezelni.

Ezzel szemben az átalányadózásnál több minden is bonyolítja az ügyintézés folyamatát:

  • a havi bevétel módosulása befolyásolja a fizetendő adó összegét,
  • az adómentes sávot szükséges figyelembe venni,
  • többféle adókedvezmény is igénybe vehető,
  • fontos, hogy a bérszámfejtés minden hónapban el legyen készítve,
  • havi szinten kell a bevallást beadni.

És ez még nem minden!

Sokan vannak úgy vele, hogy mivel a katás vállalkozásuk esetében is könyvelő nélkül látták el a könyvelési feladatokat, ugyanezt az átalányadózásnál is folytathatják.

Azonban kellő szakértelem hiányában ajánlott felkérni egy megfelelő könyvelőt, hogy ne csússzon hiba a számításokba.

Mi tartozhat még a könyvelő feladatai közé?

Az alapvető feladatokon kívül a könyvelő új ügyfél esetén elkészíti az ún. PMT azonosítást és minden ehhez szükséges dokumentumot és nyomtatványt kitöltsön (mindezt a 2017.évi LIII. törvény – ami a terrorizmus és pénzmosás finanszírozásának megakadályozásáról és megelőzéséről szól – alapján).

A könyvelő feladata lehet még továbbá, hogy egy új vállalkozást bejelentsen a NAV-nál, az önkormányzatnál (az iparűzési adó végett), illetve a KSH-hoz.

Ha a már meglévő biztosítási jogviszonynál lép fel valamilyen változás, vagy egy teljesen új jön létre, akkor ennek a NAV felé való bejelentése is tartozhat a könyvelő feladatai közé.

Nem feltétlenül a könyvelő dolga a kamarákhoz való bejelentés, de sok könyvelő segít ebben is az ügyfeleinek.

Továbbá egyéb, a cég tevékenységével kapcsolatos más szervezetekhez való engedélykérés, valamint bejelentkezés is a vállalkozót terheli, ez az ő felelőssége.

És még nincs vége!

Ami még lényeges különbség ahhoz képest, amit a kata adózásnál megszokhattunk, hogy az átalányadózásnál a havi szinten fizetendő adót a befolyt pénzügyi teljesítésösszegek, valamint a kiállított számlák határozzák meg.

Emiatt van különösen nagy jelentősége annak, hogy a tárgyhónapot követően a könyvelő minél előbb hozzáférhessen a bankszámlakivonatokhoz, valamint a kiállított számlákhoz.

A bérszámfejtés határideje 12-e, és a vállalkozóhoz el kell jutnia az adók és a fizetendő járulékok összegének, hogy 12-ig ő is befizethesse.

Segítünk, hogy kevesebb feladat nyomja a vállát!

Segítünk, hogy kevesebb feladat nyomja a vállát!

Ahogy egy könyvelőnek, úgy egy cégvezetőnek is rengeteg rendszeres teendője van a vállalkozásával.

Vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat, és így nem kell olyan dolgokkal foglalkoznia, mint a küldemények átvétele, a hatóságok fogadása, de akár attól is megkímélheti magát, hogy irodát kelljen bérelnie!

Ha már elhatározta magát, vagy szeretne még többet megtudni szolgáltatásunk részleteiről, akkor keressen minket bizalommal!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off