SZÉKHELYSZOLGÁLTATÁS

24

Könyvelés az átalányadós vállalkozásoknál – ezeket jó tudni róla!

Könyvelés az átalányadós vállalkozásoknál – ezeket jó tudni róla!

Mindenképp érdemes azzal tisztában lenni, hogy egy átalányadós és egy katás vállalkozás könyvelése nem egyforma, mivel más-más teendők szükségesek hozzájuk, tehát ez konkrétan két különálló szolgáltatás.

Azok, akik a kata módosítást követően már nem tudják ebben folytatni a tevékenységüket, dönthetnek akár az átalányadózás mellett is.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk fontos tudnivalókat az átalányadós könyvelésről.

Miért összetettebb az átalányadózás, mint a kata?

Azért is kedvelte mindenki jobban a régi katás adózást, mert adminisztrációs szempontból is sokkal egyszerűbb volt kezelni.

Ezzel szemben az átalányadózásnál több minden is bonyolítja az ügyintézés folyamatát:

  • a havi bevétel módosulása befolyásolja a fizetendő adó összegét,
  • az adómentes sávot szükséges figyelembe venni,
  • többféle adókedvezmény is igénybe vehető,
  • fontos, hogy a bérszámfejtés minden hónapban el legyen készítve,
  • havi szinten kell a bevallást beadni.

És ez még nem minden!

Sokan vannak úgy vele, hogy mivel a katás vállalkozásuk esetében is könyvelő nélkül látták el a könyvelési feladatokat, ugyanezt az átalányadózásnál is folytathatják.

Azonban kellő szakértelem hiányában ajánlott felkérni egy megfelelő könyvelőt, hogy ne csússzon hiba a számításokba.

Mi tartozhat még a könyvelő feladatai közé?

Az alapvető feladatokon kívül a könyvelő új ügyfél esetén elkészíti az ún. PMT azonosítást és minden ehhez szükséges dokumentumot és nyomtatványt kitöltsön (mindezt a 2017.évi LIII. törvény – ami a terrorizmus és pénzmosás finanszírozásának megakadályozásáról és megelőzéséről szól – alapján).

A könyvelő feladata lehet még továbbá, hogy egy új vállalkozást bejelentsen a NAV-nál, az önkormányzatnál (az iparűzési adó végett), illetve a KSH-hoz.

Ha a már meglévő biztosítási jogviszonynál lép fel valamilyen változás, vagy egy teljesen új jön létre, akkor ennek a NAV felé való bejelentése is tartozhat a könyvelő feladatai közé.

Nem feltétlenül a könyvelő dolga a kamarákhoz való bejelentés, de sok könyvelő segít ebben is az ügyfeleinek.

Továbbá egyéb, a cég tevékenységével kapcsolatos más szervezetekhez való engedélykérés, valamint bejelentkezés is a vállalkozót terheli, ez az ő felelőssége.

És még nincs vége!

Ami még lényeges különbség ahhoz képest, amit a kata adózásnál megszokhattunk, hogy az átalányadózásnál a havi szinten fizetendő adót a befolyt pénzügyi teljesítésösszegek, valamint a kiállított számlák határozzák meg.

Emiatt van különösen nagy jelentősége annak, hogy a tárgyhónapot követően a könyvelő minél előbb hozzáférhessen a bankszámlakivonatokhoz, valamint a kiállított számlákhoz.

A bérszámfejtés határideje 12-e, és a vállalkozóhoz el kell jutnia az adók és a fizetendő járulékok összegének, hogy 12-ig ő is befizethesse.

Segítünk, hogy kevesebb feladat nyomja a vállát!

Segítünk, hogy kevesebb feladat nyomja a vállát!

Ahogy egy könyvelőnek, úgy egy cégvezetőnek is rengeteg rendszeres teendője van a vállalkozásával.

Vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat, és így nem kell olyan dolgokkal foglalkoznia, mint a küldemények átvétele, a hatóságok fogadása, de akár attól is megkímélheti magát, hogy irodát kelljen bérelnie!

Ha már elhatározta magát, vagy szeretne még többet megtudni szolgáltatásunk részleteiről, akkor keressen minket bizalommal!