Mi a menete egy vállalkozás adásvételének?

Mi a menete egy vállalkozás adásvételének?

Ha szóba kerül egy cég adásvétele, akkor általában felmerül a kérdés is: miért akar valaki céget vásárolni, illetve eladni?

A cégvásárlás több okból kifolyólag is lehet vonzó gondolat:

  • Egyrészt kezdő vállalkozásoknál korlátozottak a pályázati-, valamint a hitelfelvételi lehetőségek, ezért többnyire, ha ezek valamelyikét szeretnénk igénybe venni, akkor több éve fennálló cégeket vesznek át.
  • Másrészt, ha valaki nem a nulláról szeretne felépíteni egy vállalkozást, akkor vesz egy olyat, ami már működik.

Mi indokolhatja a cégeladást?

Egy cégeladása történhet akár személyes okokból is, de akkor is sor kerülhet eladásra, ha a vállalkozás már nem folytatja a tényleges tevékenységét, mivel így jobban jár a cégtulajdonos, mintha megszüntetné azt.

Olyan is előfordulhat, hogy jelentős piacvesztés közeledik az adott szektorban, és valaki emiatt próbálja meg eladni a cégét.

Abban az esetben is felmerülhet a cégeladás lehetősége, hogyha egy vállalkozás már túl nő a tulajdonosán, aminek eredményeként vagy nem tudja tovább finanszírozni, vagy egyszerűen csak nem tudja biztos kézben tartani.

Fontos az időzítés!

Amikor az adott iparág jól működik, akkor szerencsés helyzetben van a cégeladó, mivel a befektetők az ilyen vállalkozások után érdeklődnek legjobban.

Fontos, azonban, hogy mielőtt vásárolna vagy eladna egy céget, legyen meghatározva a cégértéke.

Cégértéket úgy lehet meghatározni, hogy szubjektív és objektív értékeket sorakoztatunk fel.

Végeredménynek nem egy konkrét számot kell várni, hanem egy intervallumot, aminek a keretein belül az eladó és a vevő megállapodhat.

Nemcsak akkor kell tisztában lenni egy vállalkozás értékével, amikor eladásra kerül, mivel az csak akkor fejleszthető, növelhető, ha ismerjük a cégértékét és annak befolyásoló tényezőit.

Mire kell még figyelni?

A cégérték ismerte természetesen még nem elegendő egy vállalkozás adásvételénél, hanem tisztában kell lenni annak aktuális állapotával, meg kell vizsgálni a pontos adatokat is.

Vannak olyan nyilvános céginformációk, amelyeket az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálatánál kérvény ellenében le lehet kérni, ilyen a számviteli törvény alapján készült éves beszámoló is.

Ezenkívül az illetékes cégbíróság kiadhatja a nyilvános cégadatokat, valamint a következő dokumentumokat:

  • cégmásolat és cégbizonyítvány (az aktuális és a törölt cégjegyzés adatok is látszanak),
  • cégkivonat (ez fogja kimutatni, jelenleg zajlik-e a céggel szemben csődeljárás, felszámolási eljárás vagy végelszámolás),
  • létesítő okirat,
  • valamint a számviteli törvény alapján készült beszámolót.

Amennyiben van meghatalmazás és az illeték is be lett fizetve, elérhetővé válik az aláírás minta másolata, valamint a társasági szerződés is.

Az aktuális tulajdonos is hasznos információkat oszthat meg velünk, mint például a beszállítók listáját, vagy a dolgozók jellemzőit.

Igényeljen székhelyszolgáltatást újonnan vásárolt vállalkozásához!

Igényeljen székhelyszolgáltatást újonnan vásárolt vállalkozásához!

Akár újonnan alapít céget, akár egy már működőt vásárol biztos, hogy megkönnyíti a dolgát, ha a vállalkozással kapcsolatos tennivalók egy részét rábízza másra.

Ebben tudunk segítséget nyújtani, hiszen ha igénybe veszi székhelyszolgáltatásunkat, akkor a cég székhelyének teendőit mi átvállaljuk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot és tudjon meg még többet szolgáltatásainkról!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off