SZÉKHELYSZOLGÁLTATÁS

24

Ismerje meg közelebbről a kiva adónemet!

Ismerje meg közelebbről a kiva adónemet!

Bár a kiva adónem már több mint 9 éve létezik, nagyobb figyelmet csak 2022 őszén kapott, amikor is a kata-váltásnak köszönhetően több vállalkozó számára adott egy plusz opciót.

Ugyanis azok a vállalkozók, akiknek a kata már nem lehetőség, azoknak a kiva, vagyis a kisvállalati adó lehet a megoldás.

A kiva, egy egyszerűsített adónem, amely amióta létezik azóta egyre alacsonyabb adókulccsal rendelkezik.

Ahhoz képest, hogy az indulásnál 16% volt, 2021-ben 11%, 2022. januárjától pedig az adóalap 10%-a az adó mértéke, ami azért meglehetősen kedvezőnek számít.

Ezt az adónemet úgy lehetne meghatározni, hogy az adó alapja a személyi jellegű kifizetéseknek (vagyis a bérek stb.) a tőke és osztalékműveletek egyenlegével emelt értéke (kiosztott profit), kiegészítve még néhány tétellel.

Az lényeges pont, hogy a személyi jellegű kifizetések képezzék a minimum adóalapot.

A kiva a NAV szerint kivált kettőt a vállalkozások által fizetendő adónemek közül: a társasági és a szociális hozzájárulási adót.

Kiknek éri meg váltani a kiva adónemre?

A betéti társaságok számára ez egy ideális választás főleg, hogy 2022 óta vagy emellett, vagy pedig a társasági adót (TAO) mellett lehet dönteni.

Mivel 2022. szeptemberétől érvénybe lépett a kata tv. módosítása, ezért a betéti társaságok egyébként sem élhetnek a katával, ezért nagyon sokan helyette áttértek a kivára.

A betéti társaságokon kívül az egyéni vállalkozásoknak, ügyvédi irodáknak és a kkt-knek is ideális választás lehet.

A kiva adónem feltételei

Olyan vállalkozások élhetnek a kiva adónemmel, akiknél:

  • várhatóan nem lépi túl az 50 főt az átlagos statisztikai állományi létszám (együttesen a kapcsolt vállalkozások adataival);
  • a bevétel a 3 milliárd forintot nem haladhatja meg (ezt szintén a kapcsolt vállalkozások adataival együtt kell számolni);
  • a 3 milliárd forintot a várható mérlegfőösszeg sem lépheti át.

Sok előnye van a kiva adónemnek

A kiva pozitívumai közé tartozik, hogy akár év közben is ki lehet választani, így a bejelentkezést követő hónaptól a cég már meg is kezdheti a működését.

Ezenkívül azonos kulccsal terheli a cég nyereségét és a bértömeget is.

Ennek köszönhetően azok, akik a társaságban dolgoznak még akár jobban is kijöhetnek, mivel ez a kedvező feltétel a béremeléshez jó alapokat ad, illetve kedvezően emelkedhet a dolgozók állománya is.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy aki kiva esetén magasabb bérköltségekkel számol, az határozottan jól jár, mivel ebben az esetben érvényesül, hogy minél több, annál magasabb lesz a megtakarítás.

Székhelyszolgáltatásunkkal Ön is jól járhat!

Székhelyszolgáltatásunkkal Ön is jól járhat!

A vállalkozás székhelyének kiválasztása is egy olyan lényeges lépés, mint a megfelelő adónem kiválasztása.

Ha a lehető legpraktikusabb megoldást keresi, akkor nem is kell tovább mennie!

Könnyítse meg a cégvezetést és bízza ránk vállalkozása székhelyét!