Mi a különbség a cégtemetők és a székhelyszolgáltatás között?

Azok, akik jártasak az üzleti életben, illetve követik az ezzel kapcsolatos híreket, feltehetőleg hallottak már az itt-ott felbukkanó cégtemetőkről, vagy azok felszámolásáról.

A székhelyszolgáltatást gyakorta tévesztik össze ezekkel a helyekkel, ám egy kis odafigyeléssel könnyen ki lehet szűrni ezeket.

Ebben a cikkünkben szeretnénk ismertetni a cégtemetők lényegi jellemzőit, illetve azt, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a tisztességes székhelyszolgáltatástól.

Mi az a cégtemető?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal álláspontja szerint cégtemetőnek minősül minden olyan társaság, akiknek a birtokába nagy mennyiségben kerülnek olyan gazdasági társaságok, amelyeknek az állapot kódja már nem aktív, valamint az adószáma törlésre került.

Tudniillik, hogy céget eladni, vagy céget megvásárolni nem számít bűncselekménynek, még abban az esetben sem, ha az adott vállalkozás éppen a csőd szélén áll.

A cégtemetők pedig pontosan az ilyen társaságokra vannak kiélezve.

Lényegében arra szerveződtek, hogy a csődközelben lévő, adótartozásokkal terhelt cégeket átvegyék, ezzel mentesítve a korábbi tulajdonosokat a kifizetéstől.

Jogos a kérdés, hogy ebben nekik hol az üzlet, miért éri meg?

Azok a cégek, akik a cégtemetőkhöz fordulnak, inkább fizetnek pár százezer forintot, mintsem rendezzék az akár több milliós adósságukat.

Ezzel pedig mind két fél jól jár: az egyik megszabadult az adósságoktól terhes cégétől, a másiknak pedig megvan a havi keresete.

Munkavégzésre alkalmas iroda, vagy egy romos raktárépület?

A cégtemetők további jellemzője, hogy egy bizonyos címen több száz, szélsőséges esetekben akár több ezer cégnév is helyet foglal.

Gyakori eset, hogy a megadott székhely cím nem konkrét működőképes irodát jelez, hanem egy eldugott, romos raktárat.

Ez a megoldás leginkább akkor használatos, amikor „csak” adósság miatt kell kissé elérhetetlenné válni, ám ha már súlyosabb az ügy, és áfacsalásról beszélünk, akkor lép életbe a következő lépcső, vagyis a céget nem létező, vagy nehezen leinformálható személyek nevére írják át.

Ilyenkor gyakori jelenség lehet, hogy az egyes címek vagy magánszemélyek többször is felmerülnek, de extrém esetekben hajléktalanszállóra is történhet a bejelentés, vagy külföldi, jellemzően kelet-európai személyek nevére.

Hasznos trükk lehet, hogy mielőtt szerződést kötünk, személyesen is megnézzük a megadott címen lévő ingatlant, vagy ha erre nincs lehetőség, az interneten elérhető utcaképen tájékozódjunk.

Jogi rendelkezések

Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a 9/2017 (VII. 18.) számú IM rendeletről (https://szekhelyszolgaltatas24.hu/a-szekhelyszolgaltatas-lenyege-es-a-ra-vonatkozo-jogszabalyok/), aminek a lényegi elemei itt is érvényesek.

Ugyanis a cégtemetők további jellemzője, hogy a meghirdetett ingatlan a fenti rendelet jogi szabályozásainak nem felel meg.

Ez rengeteg kellemetlenséget tud okozni a tisztességes ügyfelek számára, éppen ezért csak olyan szolgáltatóval kössenek szerződést, akikről megbizonyosodtak, hogy minden jogszabálynak megfelel.

Cégünk minden tekintetben tiszteli a törvényeket és természetesen be is tartja azokat.

Célunk a hosszútávú együttműködés az ügyfelekkel, ezt pedig másképp nem lehet elérni, csak tisztességesen!

Válassza budapesti, vagy az IPA mentes újlengyeli székhelyszolgáltatásunkat, és tudja biztonságban vállalkozása székhelyét!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off