Miért utasíthat el a cégbíróság, mi a teendő ilyenkor?

Köztudott, hogy a cégalapítás során az egyik legkritikusabb pont az adóhivatal lehet, amikor valamilyen okból kifolyólag nem állítják ki a kért adószámot.

Ennek lehet az az oka, hogy a céget alapító személy esetleg el van tiltva a közügyektől, adótartozása van, vagy éppen az 5 éves cégalapítási idejét tölti, mert egy korábbi cégének törölték az adószámát.

Bár a NAV tiltólistája nem nyilvános, és bár a hivatalos honlapjukról letölthető 21TADRI nyomtatvánnyal könnyen ellenőrizhető, hogy szerepelünk-e rajta, még így is kijelenthetjük, hogy a cégalapítások legnagyobb százaléka ezen a ponton szokott elvérezni.

Kevesen tudják azonban, hogy gondatlanság és akár figyelmetlenségből adódóan már a cégbíróság lépcsőjét sem lehet megugrani, ugyanis itt is gyakori az elutasítás.

Ebben a cikkünkben röviden átvesszük, hogy milyen esetekben utasíthat vissza a cégbíróság és mi a teendő ilyenkor.

Nincs lehetőség korrigálni

Ebben a témában két féle helyzetről beszélhetünk: cégbejegyzés és változás bejegyzési kérelem.

Míg az előbbinél, ha bármi nincsen rendben, akkor esetlegesen csak hiánypótlásra van szükség, addig az utóbbinál azonnali visszautasítást kapunk, ami ellen nincs is fellebbezési lehetőség.

Cégalapítás esetén már akkor is elutasításra lehet számítani, ha valamilyen kért dokumentumot hiányosan adunk le.

Sajnos ilyenkor nincs lehetőség sem a hiánypótlásra, az elutasítás automatikus, még akkor is, ha a cégalapítás az egyszerűsített iratminták alapján történt volna.

Akkor is elutasításra kell számítani, ha az illető büntetett előéletű, el van tiltva a cégalapítástól, vagy az adóhivatal nem ad ki számára adószámot, tehát szinte ugyanazok a feltételek, mint a NAV esetében

Érdemes elgondolkodni egy új cégnéven is

Mivel egy visszautasítás alkalmával a cégnév még ugyanúgy bekerül a cégjegyzékbe, akár több évtizedre is, érdemes mindenképpen nevet változtatni, amikor újból nekifutunk a műveletnek.

Ennek az, az egyik fő oka, hogy bár a cégjegyzék szám teljesen más, az egyező név miatt könnyen előfordulhatnak kavarodások és félreértések.

Így, ha még kardinális változtatásokat nem is végzünk a bejegyeztetni kívánt cég nevén, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy valamelyest eltérjen a korábbinál.

Összegezve tehát nem történik akkora tragédia, ha a cégbíróság visszautasítja a bejegyzési kérelmünket, természetesen újból meg lehet próbálni, orvosolva a korábbi hibákat és hiányosságokat.

Levesszük a válláról a terheket!

A cégalapítás során a cégbírósággal az Ön ügyvédjének kell kommunikálnia, így az a tanácsunk, hogy mindenképpen olyat válasszon, akiben megbízik.

Abban az esetben, hogyha még nem jártas a vállalkozói világban, nincsen még saját ügyvédje, akkor tekintse meg a cégalapítás szolgáltatásunkat, ahol amellett, hogy ingyenes profi jogi asszisztenciát biztosítunk, végig segítjük Önt a cégalapítás minden lépcsőjén.

Keressen fel minket még ma, hogy a lehető leggördülékenyebben és a lehető legkevesebb stresszel alapítsa meg saját cégét!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off