SZÉKHELYSZOLGÁLTATÁS

24

Ön vajon tudja, hogy milyen következményekkel jár a kényszertörlés?

A kényszertörlés a magyar cégeljárásban tulajdonképpen az egyik legszigorúbb eljárási forma, ám mégis sokan nem tudják, hogy miért történhet meg, illetve milyen következményeket vonhat maga után.

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg magyar vállalkozó, nem ismeri a helyzet súlyosságát, így adott esetben nem is foglalkoznak vele, ha a vállalkozásuk kényszertörlés alá kerül.

Bár egy nagyon komoly eljárási formáról beszélünk, szerencsére a folyamat során egy bizonyos pontig még van lehetőség a visszafordításra.

Nem éri meg félvállról venni

A kényszertörlésben az egyik legrosszabb, hogy ha a folyamat teljes egészében végbemegy, akkor a cég felkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketelistájára, a tulajdonosokat pedig 5 évre eltiltják a cégalapítástól.

Ennek értelmében tehát, 5 éven keresztül nem alapíthat új céget, illetve semmilyen más tisztséget sem tölthet be más vállalkozásoknál.

A kényszertörlés bekövetkeztének számos oka is lehet, melyek olykor teljesen ártalmatlannak tűnhetnek, ám a jogrendszer mégis nagyon szigorúan bírálja azokat.

Ami pedig tovább tudja bizonyítani a helyzet komolyságát, hogy egyes esetekben, még anyagi vonzata is lehet a dolognak; bár elég ritka, de személyes bírságra is sor kerülhet.

Mikor lehet számítani kényszertörlésre?

Az egyik legáltalánosabb eset, ha az adóhivatal törli az adószámunkat.

Ennek több oka is lehet:

  • Az illetőnek nagyon magas adótartozása van.
  • Az adott cég nem található meg a hivatalosan bejegyzett székhelyén, a postai küldemények nem kerülnek átvételre.
  • Az éves beszámolót nem adják be a NAV részére.

A listát még lehetne folytatni, de néhány szót érdemes szentelni az utolsó pontnak, ugyanis ez az egyik leggyakoribb a kevésbé sikeres, vagy kezdő cégek esetében.

Tudniillik, hogy minden működő cégnek kötelező az éves beszámolót eljuttatni az adóhivatal számára, még akkor is, ha az nullás végösszegű.

Tehát semmiképpen sem tanácsoljuk azt, hogy ilyenkor egyszerűen csak legyintsünk egyet, hiszen a kellemetlen végeredmény sokkal hosszabb időre szól, mint azt elsőre gondolnánk.

Néhány további példa

De természetesen nem csak az adóhivatallal kapcsolatos ügyletek által kerülhet sor kényszertörlésre.

Gyakori eset például egy betéti társaság esetében, hogy a két félből az egyik kilép.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint, a bt.-k ebben a formában, maximum fél évig működhetnek, de ha az új tag felvétele nem történik meg, akkor először egy felszólítás kap a vállalkozás, ha pedig nem járnak sikerrel, akkor elindul a kényszertörlési folyamat.

Hasonló eljárásra lehet számítani akkor is, ha a tőkeszabályzat miatt, egy Kft-nek betéti társasággá kell alakulnia.

Ilyenkor gyakori, hogy ugyan a törzstőkét csökkentik, de a társasági formát nem változtatják meg.

Segítünk csökkenteni a hibafaktorok számát!

A székhelyszolgáltatás igénybevételével, biztos lehet abban, hogy a fent említett rizikófaktorok közül az egyiket biztosan kilőheti, hiszen a több mint 11 éves fennállásunk óta, még egyszer sem fordult elő, hogy valamilyen küldeményt nem vettünk volna át és továbbítottuk volna időben az ügyfeleinknek.

Számunkra fontos, a tiszta és jogszerű működés, valamint szem előtt tartva az ügyfeleink érdekeit, mindig arra törekszünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk a számukra.

Keressen fel minket még ma, kollégáink várják a hívását!