Egyéni vállalkozás, vagy betéti társaság? Melyikkel járunk jobban?

Cégalapítás során, a cégforma megválasztása egy sarkalatos pont lehet a jövőre nézve, hiszen ezek alapján tudjuk megválasztani, hogy milyen adózási formát követünk, illetve hatással van a vállalkozás egész további működésére is.

Egy jó könyvelő segítségével, rengeteg hasznos tanácsot kaphatunk, valamint a döntésben is hatalmas segítségünkre lesz.

Napjainkban számos vállalkozási forma közül lehet választani, mindegyik rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, véglegesítés előtt azonban mindig fel kell tenni a kérdést: mi a cél, miből tudunk dolgozni?

Ebben a cikkben két olyan népszerű gazdasági formát fogunk megvizsgálni, amik bár sok mindenben megegyeznek, megvalósulásukban és működésükben mégis fontos eltérések vannak.

Az egyéni vállalkozásoknak töretlen a népszerűsége

A rendszerváltás után az egyéni vállalkozók száma, erőteljesen megnőtt, valamint egyfajta magasabb rang és társadalmi státusz is társult hozzá.

Manapság a mérleg nyelve már kissé átbillent; jellemző, hogy azok, akik egyéni vállalkozást indítanak, rendszerint kicsiben kezdik és inkább mondhatni kísérleti jelleggel állnak a dologhoz.

Természetesen ez nem mindenkire igaz, de a nagy átlag azt mutatja, hogy a legtöbb egyéni vállalkozás, a kezdetekben tartózkodik a nagyobb volumenű megmozdulásoktól.

Mindettől függetlenül, még mindig nagy népszerűségnek örvend, legfőképpen azért, mert pofon egyszerű megalapítani, valamint az adózási feltételek is nagyon kedvezőek.

További pozitívumként szolgálhat az a tény, hogy az egyéni vállalkozást bármikor lehet szüneteltetni, – amit más társasági formánál nem lehet megcsinálni – ez idő alatt pedig semmilyen adót nem kell fizetni, tehát egy az egyben olyan mintha nem is létezne.

Egyre többen választják a betéti társasági formát

A betéti társasági forma régebben sokkal kisebb népszerűségnek örvendett, mint manapság, amolyan fehér hollóként fordult csak elő.

Amióta azonban itt is alkalmazhatjuk a KATA adózási metódust, azóta ennek a társasági formának is megnövekedett a létszáma.

Egy betéti társaság megalapításához minimum két fő szükséges: egy beltag és egy kültag.

A felelősségvállalásuk eltérő, mivel anyagi kiadás esetén, ha a társaság meglévő vagyona nem tud elég fedezetként szolgálni, akkor csak a beltagnak kell még a további teljes vagyonával.

Az egyéni vállalkozással ellentétben, a betéti társaság alapításához már szükséges az ügyvédi asszisztencia, valamint a vagyoni hozzájárulás is.

Csinálja okosan!

Ezen kívül természetesen még van néhány olyan társasági forma, amit lehet választani, ám érdemes tudni, hogy az egyéni vállalkozóin kívül mindegyikhez szükséges az ügyvédi jelenlét.

Bár a cégalapítás manapság már előre megírt, egyszerűsített iratok alapján is végbe mehet, van azért bőven olyan buktató, ahol akár úgy elbukhatunk, hogy akár 5 évig nem alapíthatunk céget.

Ha Ön úgy gondolja, hogy azt szeretné, hogy a cégalapítás útján egy profi csapat kísérje végig, akkor nézzen körül szolgáltatásaink között és keressen fel minket még ma!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off