TEÁOR 2008 – Mit jelent, hogyan kell meghatározni?

A cégalapítás alapvetően már egy nagyon egyszerű, gyors és könnyen átlátható folyamat.

Ha tisztában vagyunk a lépésekkel, megfelelő szakmai háttérrel, vagy esetleg segítségnyújtással rendelkezünk, aligha találhatjuk szembe magunkat olyan falakkal, amiket később ne lehetne ledönteni.

Egy jó könyvelővel és a megfelelő jogi asszisztenciával pedig olyan tanácsokat és iránymutatás kaphatunk, amelyek a helyes és megfelelő döntések felé terelnek bennünket.

Maga a cégalapítás 5 egyszerű lépésből áll, ám mielőtt nekivágnánk, vannak még olyan kérdések, amiket mindenképpen meg kell válaszolni.

Ilyen lehet például a cégforma meghatározása, a cégnév megadása, a székhely megjelölése, illetve a főbb tevékenységi körök kiválasztása.

A felsorolás persze még közel sem ért véget, de ebben a cikkünkben most a tevékenységi köröket fogjuk górcső alá venni.

Mivel fog foglalkozni a leendő cég?

Egy vállalkozás a tevékenységi körét vagy köreit, a TEÁOR 2008 alapján tudja meghatározni.

Ez a rendszer 2008. január 1. óta hatályos, ami egyben az Európai Unió minden egyes tagállamára egyaránt érvényes.

Egy cégen belül persze meg lehet jelölni több tevékenységi kört is, ám mindig az lesz a fő tevékenységi kör, ami a legnagyobb százalékban van megjelölve.

Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor egyáltalán nem szükséges elérni az 50%-ot.

Több tevékenységi kör megjelenésének az esetében gyakorta alkalmazott módszer, az úgynevezett top down módszer.

Nevéből adódóan értelemszerűen fentről lefele haladunk és a legfelső szinten jelöljük meg azt a tevékenységet, ami a legnagyobb mértékben ad hozzá a vállalkozás működéséhez és így haladunk szépen lefelé, a legkisebbig.

Engedélyköteles tevékenységi körök

Egy másik fontos tényező, amit érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e engedélyhez kötve a választani kívánt tevékenységi kör.

Természetesen azért van szükség ilyen szabályozásokra, mert vannak olyan tevékenységi körök, amelyek megfelelő szakmai hozzáértés követelnek meg, így tehát nem végezheti akárki, hiszen ezek nagyofokú felelősséget vonnak maguk után.

Ebben a témakörben érdemes bővebben informálódni még a cégbírósági bejelentés előtt, hogy a lehető legfelekészültebbek lehessünk a bejegyeztetés során.

A TEÁOR számot fel kell tüntetni a bejegyzési kérelemben, a főtevékenységet pedig a legelső helyen kell megjelölni.

Számlakiállítás

Korábban létezett egy olyan szabályozás, miszerint a cégek csak akkor állíthatnak ki számlát, ha rendelkeznek az adott tevékenységi körrel.

Ennek köszönhetően megszaporodtak azok a vállalkozások, amelyek mindenféle TEÁOR kódot bejegyeztettek, hogy minél több területen számlaképesek legyenek.

Ezt a szabályozást azonban később beszüntették, és maga a számlakiadás is teljesen szabaddá vált.

Megbízható szakmai segítségnyújtás

Cégünk, a cégalapítás csomaghoz ingyenes ügyvédi képviseletet biztosít, ha pedig a székhelyszolgáltatásunkat is igénybe veszi, akár Budapesten, akár az IPA mentes Újlengyelben, akkor a cégalapítás költségeitől eltekintünk.

Ha egy olyan szakmai csapattal szeretné végig vinni a cégalapítás folyamatát, akik már több mint egy évtizede vannak a szakmában, akkor ne habozzon felkeresni minket!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off