Tényleg megéri a cégeknek a vissza nem térítendő támogatás?

Tényleg megéri a cégeknek a vissza nem térítendő támogatás?

Nem túl régóta létező fogalom a vissza nem térítendő támogatás, de gyorsan népszerűvé vált a vállalkozók körben, ami nem csoda, hiszen ez elméletileg egy olyan támogatás, amit nem kell visszaadni.

De ahogy más eseteknél, úgy itt is fontos, hogy minden részletet ismerjünk.

Ha támogatás, akkor pályázat!

Ha úgy döntünk, hogy pályázati úton szeretnénk plusz anyagi forráshoz jutni, akkor többféle felhívás közül tudunk válogatni.

Itt érdemes megemlíteni, hogy 100%-os támogatást nem gyakran biztosít az EU, ami azt jelenti, hogy az adott projektet nem finanszírozza teljesen, hanem hozzájárul egy adott összeggel az önerőhöz, egyfajta társfinanszírozóként vesz részt a projekt megvalósításában.

Ami a visszatérítendő támogatásokat illeti, azok egyfajta támogatott hitelnek minősíthetők, kedvező kamatozással és feltételekkel.

Új pályázati ciklus

A legutóbb elindult pályázati ciklus, vagyis a 2021-2027-es, elkezdett egy új korszakot; a tenderek mellett új fogalmat is bevezetett a támogatások visszafizetésében: feltételesen vissza nem térítendő vagy átforduló finanszírozás.

A korábbi támogatásokhoz képest annyi változás történt, hogy 100%-osan, előlegként felvehető a megszerzett visszatérítendő támogatás, majd amikor befejeződött a beruházás, akkor az előre meghatározott feltételek teljesülésekor, részben vagy egészben vissza nem térítendővé módosul, vagyis átfordul.

A pályázati felhívások tartalma

A pályázatok pontos leírását, az önerő pontos összegét, a követelmények részletes ismertetését a pályázatok kiírásaiban teszik közzé.

Ezekhez a pályázatokhoz mindig csatolnak egy útmutatót is, amely lépésenként levezeti, hogy hogyan kell összeállítani a tenderanyagot – ezeket a lépéseket fontos, hogy betartsuk!

Természetesen, ezek a lépések pályázattól függően változhatnak, de az minden esetben igaz, hogy a sikeres pályázat feltétele, hogy az összes támogathatósági és elfogadhatósági kikötés teljesüljön.

Az is az elfogadhatósághoz sorolható, hogy időben elkészül és beadásra kerül a tender, illetve hogy minden szükséges dokumentumot hibátlanul és hiánytalanul tartalmazzon.

Az elbírálás elemzések és értékelések alapján zajlik.

Sikeres pályázat esetén szerződéskötés történik a közvetítő szervezet és a pályázó között.

Ezután az adott projektet egészen a megvalósulásig végig kell vinni, vagyis a pályázattal kapcsolatos teendők nem érnek véget az összeállított anyaggal és a támogatás megnyerésével.

Megéri pályázati úton támogatáshoz jutni?

Megéri pályázati úton támogatáshoz jutni?

Egy szó, mint száz, vissza nem térítendő támogatásra pályázni kifizetődő lehet, akár cégekről, akár magánszemélyekről legyen szó, hiszen így plusz összegekhez juthatunk hozzá, amelyet eszközbeszerzésre, fejlesztésekre, foglalkoztatás-bővítésre stb. fordíthatók.

Fontos szem előtt tartani, hogy az adott támogatás milyen mértékben fedezi az adott projekt költségeit.

Az esetek többségében az előfinanszírozás és az önerő szükséges, illetve olyan is előfordulhat, hogy a folyósított támogatás fog módosulni részben vagy maradéktalanul vissza nem térítendő támogatássá.

Ha valami megéri, akkor az a székhelyszolgáltatás!

A pályázati lehetőségek mellett az is kifizetődő lehet egy vállalkozás számára, ha irodabérlés helyett székhelyszolgáltatóra bízza cége székhelyének adminisztrációs feladatait.

Éljen Ön is a lehetőséggel, és vegye igénybe székhelyszolgáltatásunkat!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off