Hogyan adhat ki lakást vállalkozóként?

Hogyan adhat ki lakást vállalkozóként?

Ahogy más területeken is megfigyelhető, úgy az ingatlanpiacon is, az árak jelenleg stagnálnak, de ettől függetlenül még kifizetődő lehet kiadni a nem használt házakat, lakásokat.

Ha vállalkozóként szeretnénk kiadni az ingatlanunkat, akkor amire elsősorban figyelni kell az az, hogy a bérlővel való adminisztráció precízen legyen elintézve, az adózás körül is minden legyen tiszta, hogy a hatóság ne kaszálhassa el a céget, illetve, hogy az esetleges bírságot is elkerüljük.

Lakáskiadásra vonatkozó információk egyéni vállalkozóknak

Az ingatlan kiadása egyéni vállalkozói bevételnek számít (vagyis a jövedelem ez alapján állapítható meg – a vállalkozói szja és az átalányadózás is választható) a NAV szerint, ha nem teljesülnek azok az előírások, feltételek, amelyek magánszemélyekre érvényesek.

Az ÖVTJ 6820 (az alszám attól függően változhat, hogy lakó- vagy egyéb ingatlanról van-e szó) kezdéssel rendelkező tevékenységi kört mindenképp fel kell tüntetni a cég tevékenységi körei között, ha az ingatlan kiadása egyéni vállalkozóként történik.

Egy ingatlan kizárólag akkor adható ki egyéni vállalkozóként, ha az tárgyi eszközként van feltüntetve az egyéni vállalkozásban.

Lakáskiadás átalányadózással

Sokakban felmerül a kérdés, hogy kifizetődő-e átalányadózással kiadni lakást, illetve hogyan zajlik pontosan a folyamat.

Ha valaki mellékállású átalányadózóként szeretné kiadni a lakását, akkor az úgy lesz számára kifizetődő, ha a bevétel nem haladja meg az adó- és járulékmentes értékhatárt (ez a tízszerese a minimálbérnek).

Abban az esetben, ha főállású átalányadózóként adná ki valaki az ingatlanját, akkor az a 40%-os költséghányadba esne, aminél még számolni kell a tb-járulék- és szocho fizetési kötelezettséggel is, amely a minimálbér alapján kerül meghatározásra.

Egy egyéni vállalkozónak továbbá kötelező számviteli bizonylatot készíteni (számla vagy számviteli bizonylat is megfelelő) az ingatlan kiadásból bejövő bevételről.

De van olyan eset, amikor biztosan kifizetődő vállalkozóként kiadni az ingatlant?

Az ingatlan kiadás sok szempontból lehet bizonytalan bevételi forrás, de abban az esetben egy stabil jövedelem lehet, ha valaki nem főfoglalkozásban egyéni vállalkozó, viszont átalányadózó, illetve a teljes éves vállalkozói bevétel (a kiadással együtt) a minimálbér tízszeresét nem éri el.

Ha egy ilyen eset áll fenn, akkor sem tb-járulékot, sem szocho-t, de szja-t sem szükséges fizetni, mindössze a bevétel 60%-ának 1,2-szerese után merülhet fel iparűzési adófizetési kötelezettség, illetve a kamarai hozzájárulás finanszírozása.

Hosszútávú bérbeadás

A legkedveltebb megoldások közé tartozik, hogy magánszemély státuszban adjon ki valaki egy ingatlant, ugyanis így az SZJA előírásai szerint kell adóznod, de mint egyéni vállalkozó, a céged adózási módjának megfelelően kell eljárnod.

Az is egy opció viszont, hogy ne vállalkozóként, hanem magánszemélyi minőségben legyen valaki bérbeadó, de ilyenkor az adószámod magánszemélyként is használnod kell.

Tegyen szert bevételre lakáskiadással és bízza ránk cége székhelyét!

Tegyen szert bevételre lakáskiadással és bízza ránk cége székhelyét!

Az ingatlan bérbeadása általában egy jó bevételi forrás, ezért mindenképp érdemes megfontolni, hogy belevágjon-e az ember.

Főleg akkor, ha a vállalkozásnak nem kell feltétlenül iroda a működéshez, és így (ha saját ingatlanról van szó) ki lehet adni azt.

A cég székhelye miatt ne aggódjon, hanem bízza ránk!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off