SZÉKHELYSZOLGÁLTATÁS

24

Új program indul a generációváltás segítésére

Új program indul a generációváltás segítésére

Magyarországon a rendszerváltást követően egyre több új vállalkozás indult, amelyek alapítói, irányítói napjainkban lassan belépnek a nyugdíjas éveikbe.

Ez maga után vonja, hogy egyre több cég számára lesz lassan halaszthatatlan, hogy gondoskodjon az utódlásról és tovább adja a stafétát a következő generáció számára.

Az Evolúció – megújuló vállalkozások elnevezésű program segít abban, hogy a generációváltás nehézségeivel szembenéző vállalkozók könnyebben megbirkózzanak a feladattal.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon 53 000 olyan cég működik, amelyet 65 év körüli vezető irányít.

A versenyszférában lévő munkavállalók 8%-át foglalkoztatja a vállalkozók ezen rétege, és ez a teljes céges árbevétel 4%-a.

Több olyan cég is van, amelyik addig halogatja a generációváltással kapcsolatos teendőket, amíg csak lehet.

Időbe telik megtalálni a megfelelő személyt

Ennek az lehet az oka, hogy vagy nem találták még meg az ideális utódot, vagy a vezető még nem érzi azt, hogy szeretné átadni a teendőit valakinek, de olyan is van, aki attól tart, hogy elveszik az eddigi munkája.

Olyan is előfordulhat, hogy családi vállalkozásról van szó, ilyenkor a vállalkozás alapítójának vagy vezetőjének a gyermekei is itt kezdenek el dolgozni.

A cégutódlásspecialista, Virágh Rajmund véleménye szerint, mielőtt egy gyermek megörökli a családi vállalkozást, lényeges, hogy más munkahelyet is kipróbáljon, és világot lásson, tapasztalatot szerezzen.

Többnyire arról lehet hallani a vállalati generációváltással kapcsolatban, hogy keresik az ideális utódot.

Viszont ezen kívül is van még mit átgondolni, odafigyelni.

Egy vállalkozás életében nagy rizikó faktor lehet a vezetőváltás, azonban a megfelelő utóddal nagy sikereket, megújulást és terjeszkedést is el lehet érni.

Családban marad

Családban marad

Amennyiben egy családtag lesz az utód, a váltást követően az esetek 45%-ban jelentkezhet valamilyen gond, probléma.

Ha viszont külsős szakértő lesz a vezető, akkor ez az arány 65%-ra emelkedik, egy nemzetközi kutatás alapján.

A szakértők véleménye szerint a generációváltásnál másra is kell gondolni az utód személyén kívül.

Ez ugyanis egy komplex folyamat, amely során a szervezeti struktúrát, a céges értékrendet és a vállalat stratégiáját is újra kell gondolni.

A fentebb említett Evolúció – megújuló vállalkozások program ezt hivatott támogatni, hogy megkönnyítse a cégek számára a generációváltással járó problémák, nehézségek megoldását, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen.

Olyan vállalkozások részvételére számítanak, akik kettős könyvvitelt vezetnek, van legalább 5 lezárt üzleti évük, és már az 55. életévébe lépett a vezető/tulajdonos.

A programban lévő szaktanácsadások segítséget adnak például abban, hogy tervezzék meg a vezetői pozíció átadását, a cégérték meghatározását, illetve a finanszírozási forma felkutatását, ami az átalakulás során esetleg szükséges lehet.

Ugyan erre a programra a jelentkezési határidő 2022. augusztus vége volt, de a jövőben is lehet számítani hasonló kezdeményezésekre.

A legjobb székhelyszolgáltatást már nem is kell tovább keresnie!

A staféta átadása, csak úgy mint a vállalat székhelyével kapcsolatos teendők, egy cég életében bizony okozhatnak nehézségeket.

Azonban az utóbbira mi tudunk megoldást nyújtani!

Szabaduljon meg az adminisztratív problémáktól és vegye igénybe szakszerű székhelyszolgáltatásunkat, akár iparűzési adómentesen!