Új program indul a generációváltás segítésére

Új program indul a generációváltás segítésére

Magyarországon a rendszerváltást követően egyre több új vállalkozás indult, amelyek alapítói, irányítói napjainkban lassan belépnek a nyugdíjas éveikbe.

Ez maga után vonja, hogy egyre több cég számára lesz lassan halaszthatatlan, hogy gondoskodjon az utódlásról és tovább adja a stafétát a következő generáció számára.

Az Evolúció – megújuló vállalkozások elnevezésű program segít abban, hogy a generációváltás nehézségeivel szembenéző vállalkozók könnyebben megbirkózzanak a feladattal.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon 53 000 olyan cég működik, amelyet 65 év körüli vezető irányít.

A versenyszférában lévő munkavállalók 8%-át foglalkoztatja a vállalkozók ezen rétege, és ez a teljes céges árbevétel 4%-a.

Több olyan cég is van, amelyik addig halogatja a generációváltással kapcsolatos teendőket, amíg csak lehet.

Időbe telik megtalálni a megfelelő személyt

Ennek az lehet az oka, hogy vagy nem találták még meg az ideális utódot, vagy a vezető még nem érzi azt, hogy szeretné átadni a teendőit valakinek, de olyan is van, aki attól tart, hogy elveszik az eddigi munkája.

Olyan is előfordulhat, hogy családi vállalkozásról van szó, ilyenkor a vállalkozás alapítójának vagy vezetőjének a gyermekei is itt kezdenek el dolgozni.

A cégutódlásspecialista, Virágh Rajmund véleménye szerint, mielőtt egy gyermek megörökli a családi vállalkozást, lényeges, hogy más munkahelyet is kipróbáljon, és világot lásson, tapasztalatot szerezzen.

Többnyire arról lehet hallani a vállalati generációváltással kapcsolatban, hogy keresik az ideális utódot.

Viszont ezen kívül is van még mit átgondolni, odafigyelni.

Egy vállalkozás életében nagy rizikó faktor lehet a vezetőváltás, azonban a megfelelő utóddal nagy sikereket, megújulást és terjeszkedést is el lehet érni.

Családban marad

Családban marad

Amennyiben egy családtag lesz az utód, a váltást követően az esetek 45%-ban jelentkezhet valamilyen gond, probléma.

Ha viszont külsős szakértő lesz a vezető, akkor ez az arány 65%-ra emelkedik, egy nemzetközi kutatás alapján.

A szakértők véleménye szerint a generációváltásnál másra is kell gondolni az utód személyén kívül.

Ez ugyanis egy komplex folyamat, amely során a szervezeti struktúrát, a céges értékrendet és a vállalat stratégiáját is újra kell gondolni.

A fentebb említett Evolúció – megújuló vállalkozások program ezt hivatott támogatni, hogy megkönnyítse a cégek számára a generációváltással járó problémák, nehézségek megoldását, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen.

Olyan vállalkozások részvételére számítanak, akik kettős könyvvitelt vezetnek, van legalább 5 lezárt üzleti évük, és már az 55. életévébe lépett a vezető/tulajdonos.

A programban lévő szaktanácsadások segítséget adnak például abban, hogy tervezzék meg a vezetői pozíció átadását, a cégérték meghatározását, illetve a finanszírozási forma felkutatását, ami az átalakulás során esetleg szükséges lehet.

Ugyan erre a programra a jelentkezési határidő 2022. augusztus vége volt, de a jövőben is lehet számítani hasonló kezdeményezésekre.

A legjobb székhelyszolgáltatást már nem is kell tovább keresnie!

A staféta átadása, csak úgy mint a vállalat székhelyével kapcsolatos teendők, egy cég életében bizony okozhatnak nehézségeket.

Azonban az utóbbira mi tudunk megoldást nyújtani!

Szabaduljon meg az adminisztratív problémáktól és vegye igénybe szakszerű székhelyszolgáltatásunkat, akár iparűzési adómentesen!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off