A munkaerő-kölcsönzés előnyei

A munkaerő-kölcsönzés előnyei

A munkaerő-kölcsönzés egy olyan munkavállalási folyamat, melynek során a munkaszerződéshez elengedhetetlen szereplők (a munkavállaló és az ő leendő munkahelye) között egy harmadik fél, a kölcsönbeadó cég (HR szolgáltató) az összekötő kapocs.

A munkaerő-kölcsönzés során a három fél a következőket vállalja:

  • A kölcsönbeadó cég felkutatja, és saját állományba veszi a megfelelő munkavállalókat, valamint a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó adminisztratív feladatokat ellátja.
  • A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt szerződést (melynek kötelező tartalmaznia a munkaerő-kölcsönzés tényét).
  • Mivel maga a munkavégzés a kölcsönbevevő cégnél történik, ezért az ő felelősségük többek közt a beosztás elkészítése, a szakmai iránymutatás, a szabadságok kiadása, és a biztonságos munkahely megteremtése.

Kölcsönzés vagy közvetítés?

Sokszor találkozhatunk a munkaerő-közvetítés fogalmával is, azonban ez nem összekeverendő a munkaerő-kölcsönzéssel.

Közvetítés során a HR szolgáltató csak a kiválasztási folyamat végéig kíséri el a munkavállalót, „bemutatja” a cégnek, ahol dolgozni szeretne, a szerződést azonban a munkavállaló már az új munkahelyével köti meg.

Ezzel ellentétben munkaerő-kölcsönzéskor a munkavállaló a HR szolgáltatóval köt szerződést.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért szükséges egy harmadik felet bevonni a munkahely és a munkavállaló közötti folyamatokba.

A következő bekezdésben a munkaerő-kölcsönzés előnyeiről olvashat, mind munkavállalói, mind munkáltatói szemszögből.

Előnyök kölcsönvevő cégeknek

Egy adott feladathoz vagy munkakörhöz megfelelő munkaerőt találni időigényes, drága folyamat lehet.

A toborzási költségektől a betanításig számos lépést kell megtennie mind a munkavállalónak, mind pedig a munkáltatónak.

A munkaerő-kölcsönző cégeknek bevált módszereik, népszerű platformjaik vannak a jelöltek felkutatására és előszűrésére, valamint tisztában vannak a bennük felmerülő kérdésekkel és igényekkel, ezért sokkal gyorsabban találják meg a tökéletes munkavállalót.

Ez az eljárás megoldást kínál akkor is, amikor nagy létszámú szezonális dolgozót szeretne egy cég alkalmazni, vagy gyermekvállalás miatt ideiglenesen munkaerőpótlásra van szükség.

A kölcsönzött munkaerő alacsonyabb kockázatot jelent, ugyanakkor kölcsönös szimpátia és elégedettség esetén bármikor lehetőség van saját állományba venni a személyt – ez az úgynevezett „try and hire” módszer.

Előnyök munkavállalóknak

Előnyök munkavállalóknak

A munkavállalókat a HR szolgáltató folyamatosan segíti; a céggel való kapcsolatfelvételtől egészen a felmondásig és új munkahelyig a támogatásukat élvezik.

A munkaerő-kölcsönző cég a kapcsolattartásban és az esetleg felmerülő konfliktusokban is segítséget, iránymutatást nyújt.

Emellett szól az is, hogy a munkavállalók így rövidebb felmondási idővel és egyszerűbb felmondási feltételekkel dolgozhatnak, mint a hagyományos foglalkoztatási forma keretein belül.

További jó döntések cégeknek

Látható tehát, hogy a munkaerő-kölcsönzés kedvező megoldás lehet munkavállalóknak és cégeknek egyaránt.

Ha pedig még költséghatékonyabbá szeretne válni, érdemes lehet igénybe vennie székhelyszolgáltatásunkat.

Nem csupán az iparűzési adót fogja így megtakarítani (újlengyeli székhelyszolgáltatásunk esetén), hanem az adminisztratív feladatokkal járó stresszt is.

Mi ugyanis minden beérkező levelet 24 órán belül továbbítunk Önnek, fogadjuk a hatóságokat az esetleges ellenőrzésekkor, és tárgyalót is biztosítunk havonta egyszer díjmentesen.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és hozza ki a legtöbbet a vállalkozásából!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off