Vajon jó ötlet? – Hibrid munkavégzés és négy napos munkahét

Vajon jó ötlet? – Hibrid munkavégzés és négy napos munkahét

A munka világa folyamatosan változik és formálódik, de a világjárvány ennek adott egy határozott lökést, aminek következtében sok minden felgyorsult.

Akinek csak lehetősége volt rá elkezdett részben vagy teljesen otthonról dolgozni, aminek több pozitív következménye is lett:

  • csökkent a károsanyagkibocsátás, mivel az utak tehermentesültek, és a szmog több helyen teljesen megszűnt;
  • csökkent a vállalatok energiafogyasztása is, hiszen üresek voltak az irodák.

Az otthoni munkavégzés ebből a szempontból biztosan hozta a pozitív eredményeket.

A másik jelentős változás, ami egyelőre csak tesztelési periódusban van, az a négy napos munkahét bevezetése.

A hatékony munkavégzés megőrzése

A rövidebb munkahét és a hibrid munkavégzés bevezetésével más országok már kísérleteznek egy ideje, és úgy tűnik, hogy pozitív eredményekről tudnak beszámolni.

Maga a járványhelyzet is elősegítette azt, hogy ezek a kezdeményezések gyorsabban bevezetésre kerüljenek.

Azt már biztosan ki lehet jelenteni, hogy klímavédelem szempontjából hatékony volt mindkettő változtatás.

A hibrid munkavégzés viszont más szempontokból is hatásosnak bizonyult.

Dolgozni az otthon kényelméből

Az otthoni munkavégzés abban az esetben, hogyha függetlenül tud működni az irodában dolgozók munkájától, egészen rugalmas időbeosztást enged meg, és így a dolgozó számára nagymértékű önállóságot biztosít.

Az is pozitívumként számolható el, hogy az otthoni munkavégzés hozzájárul ahhoz, hogy jobban bele lehessen mélyedni bizonyos munkafolyamatokba.

Elvégre így egy komfortos helyen, az irodai zajoktól mentes, nyugodt és csendes környezetben folyhat a munkavégzés.

Ahhoz viszont, hogy a hibrid munkavégzés valóban működőképes legyen, fontos, hogy a munkáltató biztosítsa az ehhez szükséges feltételeket, például a megfelelő digitális eszközöket és kommunikációs csatornákat.

Annak érdekében, hogy a hibrid munkavégzés miatt ne sérüljön a csapategysége, ajánlott időről időre csapatépítő tréningeket tartani.

Négy napos munkahét

Négy napos munkahét

A négy napos munkahét jelenleg még a tesztelési fázisban van, de egyre nagyobb az érdeklődés a cégeknél, hogy tegyenek vele egy próbát.

Ami a legnagyobb kockázat ezzel kapcsolatban, hogyha a munkaidő lecsökken akkor ez negatív hatással lehet a termelésre.

Vagy mégsem?

Az első néhány visszajelzés alapján – a vállalkozások részéről – abszolút pozitív hatással volt a termelésre a négy napos munkahét.

A beszámolók azt mutatják, hogy a munkavállalók között volt olyan, aki 20%-kal jobb eredményeket produkált, mint normál esetben.

Sokkal motiváltabbak, kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek attól, hogy harmonikusabb munka-magánélet egyensúlyt tudnak kialakítani.

A munkavégzésük jóval koncentráltabb lesz, és ennek köszönhetően kevesebb idő alatt szinte ugyanannyi mennyiségű munkát el tudnak végezni.

A négy napos munkahét tényleges elterjedéséhez azonban szükség lesz a működési hatékonyság kidolgozására, illetve a nagyobb automatizációra.

Ami szintén hatékonnyá tudja tenni a vállalkozását: székhelyszolgáltatás

Bár a hibrid munkavégzésnek és a négy napos munkahétnek még kell bizonyítani, de a székhelyszolgáltatás alkalmazásának előnyei már biztosak.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy a vállalkozása székhelyével kapcsolatban minden gördülékenyen menjen, vegye igénybe szolgáltatásainkat!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off