Hasznos tudnivalók a cégcsoportokról

Hasznos tudnivalók a cégcsoportokról

Többféle indok is van arra, hogy miért jó cégcsoportot alapítani; ez akár lehet egy külső hatás, de akár egy belső döntés eredménye is.

Az esetek nagy részében a nagyvállalatok több vállalkozást magukba foglaló cégcsoport formában funkcionálnak.

Mikor alakulhat cégcsoport?

Abban az esetben, ha egy cég elkezd felvásárolni más cégeket, akkor a vásárlás hozományaként lehet beszélni cégcsoport létrehozásáról.

Másrészről, az is egy eshetőség, hogy a cégcsoport alakulása egy előre megfontolt, tudatos döntés eredménye, amelynek olyan okai lehetnek, mint például a kedvezményes adózás vagy a vagyonvédelem.

Bizonyos vállalkozások mindennapos kockázatokkal működnek, nekik ezért kell elgondolkodni azon, hogy másik céget alapítsanak, és abba legyenek kiszervezve azok a vagyonelemek, amelyeknél nem lényeges, hogy a tulajdonos az eredeti cég legyen.

Ilyenkor például nem veszhet el az adóhiány miatt a vállalkozás egész vagyona az adóhatóság révén.

Ha felmerül a külföldi terjeszkedés, akkor is gyakran alapítanak leányvállalatot vagy konkrétan egy új céget, egy külföldi céget, elvégre adózás és könyvelés szempontjából könnyebben el lehet különíteni az anyacégtől; ilyenkor is cégcsoportról beszélünk.

Egyéb esetek a cégcsoport létrehozásánál

Olyankor, amikor egy olyan személy áll elő új ötlettel, aki alapvetően nincs a tulajdonosok között, de az ötletéért cserébe osztalékot, részesedést kér, nem biztos, hogy megéri új tulajdonosként bevonni a cégbe, mert ebben az esetben részesedést fog kapni a többi ügyletből is.

Emiatt gyakori az, hogy létrehoznak egy teljesen új céget, és az új tulajdonost ebbe vonják be, és ezzel létre is jött egy cégcsoport.

Egy cég üzletágainak elkülönítésére is megoldás lehet cégcsoportot létesíteni.

Több dolog miatt is születhet ilyen döntés, például, ha el akarjuk adni az egyik üzletágat, de ezt megelőzően egy új cégbe lesz kiszervezve a könnyebb értékesítés végett, illetve akkor is, amikor az egyik üzletág több kockázattal jár.

A cégcsoportok létrehozásának kérdése az adózás tekintetében sem mindegy.

Hiszen, ha a felhalmozott készpénzt a tulajdonos nem a vállalkozásban akarja tartani, hanem amellett dönt, hogy szétosztja a társasága között, akkor az osztalékfelvétel adózással jár.

Ezt is tartsa észben!

Van rá mód, hogy elkerüljük az adófizetést, ha egy holding társaságot alapítanak, ugyanis ebben az esetben nem jár adózással az osztalékkivétel.

Ezek mellett több olyan gazdasági tényező is van még, ami okot ad arra, hogy cégcsoport jöjjön létre.

Ha ezek megfelelően vannak megtervezve, akkor csökkenteni lehet a költségeket és növelni lehet a hatékonyságot.

A székhelyszolgáltatás megkönnyíti a dolgát!

A székhelyszolgáltatás megkönnyíti a dolgát!

Ajánlott alaposabban utánajárni a témának mielőtt elindul a folyamat, mivel a cégcsoportok összetett szabályok szerint működnek.

Egy vállalkozás fontos része a székhely, hiszen ide jönnek ki a hatóságok, ide érkeznek a küldemények stb.

Ezért érdemes az ezzel kapcsolatos teendőket tapasztalt szakemberekre bízni, akiknek már van rutinja az ide köthető adminisztrációs feladatok ellátásában.

Hogyha szeretné egy megbízható cég kezében tudni a vállalkozása székhelyével kapcsolatos feladatok elvégzését, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off