Vezető tisztségviselő lenne a cégben? Ellenőrizze, nem áll-e eltiltás alatt!

A cégalapítás egyik fontos lépése, hogy meghatározzuk, kik lesznek a vezető tisztségviselők.

Igazgató, ügyvezető, cégvezető: ezek olyan pozíciók, amiket nem tölthet be akárki – és most elsősorban nem az egyéni kompetenciákról beszélünk.

Az első és legfontosabb ugyanis az, hogy ne álljon fenn semmilyen eltiltás, vagy akár összeférhetetlenség az adott személy esetében.

Ez bizonyos szinten egyértelműnek tűnik, mégis vannak olyan elemek ezzel kapcsolatban, amikről muszáj beszélni.

Többféle módon is eltilthatnak minket

Ha valakit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek egy bűncselekmény miatt, akkor egészen addig nem tölthet be vezető tisztséget semmilyen formában, amíg ennek következményei alól nem mentesül.

Egy fokkal magától értetődőbb emellett az, hogy ha valakit egy bizonyos foglalkozástól tiltottak el jogerősen, akkor egy ezzel foglalkozó vállalkozás tagja szintén nem lehet.

De emellett előfordulhat olyan is, hogy valakit egészen konkrétan a vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől tiltanak el egy bizonyos időtartamra.

Ezek jogosságával elsőre teljesen egyet is érthetünk, hiszen logikus szabályoknak tűnnek, ám van egy pont, ami miatt mégis sok a félreértés ezzel kapcsolatban.

Fontos: a felfüggesztett börtönbüntetés is számít!

Nem egyszer fordul elő olyan, hogy valakinél már elindul a cégalapítás folyamata, ám a cégbíróság visszautasítja a Ptk. megfelelő paragrafusára hivatkozva.

Az illető természetesen tud róla, hogy szabadságvesztésre ítélték korábban, ám két okból nem számít az elutasításra:

  1. a büntetését már letöltötte;
  2. felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az első esetben arra kell figyelni, amit mi is írtunk fentebb: addig nem tölthet be valaki vezető tisztséget egy cégben, amíg a büntetésével járó jogi következmények alól nem mentesül – az eltiltás pedig bizony tarthat hosszabb ideig, mint a börtönbüntetés.

A második változat inkább egy félreértésen alapul: az, hogy valakit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek, a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy „megúszta”.

Mindössze annyi történik, hogy az ítélet végrehajtása alól mentik föl, de ettől függetlenül még mindig elítéltnek számít, így pedig az eltiltása is él.

Hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Természetes, ha nem szeretné, hogy az eltiltás az utolsó pillanatban derüljön ki – viszont erről nem fog egyértelmű értesítést kapni addig, amíg Ön nem jár utána.

A megoldás a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése, még a cégalapítás előtt, amiből egyértelműen kiderül minden.

Az, hogy már rendelkezik ilyen bizonyítvánnyal, még nem feltétlenül elegendő, ugyanis egy ilyen a legtöbb esetben csak három hónapig érvényes – egy évekkel ezelőtti példány tehát nem feltétlenül ad hiteles képet.

Segítsünk Önnek is a cégalapításban?

A cégalapítás alapvetően nem egy bonyolult folyamat, de azért vannak kérdések, amikkel nem árt tisztában lenni.

Szakmai tapasztalatunknak köszönhetően hatékony segítséget tudunk nyújtani Önnek, legyen szó akár cégalapításról, akár székhelyszolgáltatásról!

Hívjon minket bizalommal!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off