SZÉKHELYSZOLGÁLTATÁS

24

Bértámogatások, hogy könnyebb legyen a munkavállalók megtartása

Bértámogatások, hogy könnyebb legyen a munkavállalók megtartása

Az elmúlt évek eseményei, rengeteg olyan szomorú és nehéz helyzetet idéztek elő, amelyek megnehezítették mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók helyzetét.

Elmondhatatlanul sokan veszítették el az állásukat és számos olyan vállalkozó volt, aki kénytelen volt létszámleépítést alkalmazni a fennmaradás érdekében.

Sajnálatos módon volt, ahol ez sem volt elegendő, hiszen nem egy cégnek jelentett egyet a teljes csőddel a koronavírus megjelenése.

Az egyensúly visszabillentésére azonban életbe lépett néhány olyan intézkedés, melynek köszönhetően csökkenteni tudtak a munkáltatók a fennálló terheken, ezzel együtt pedig újra növelni tudták a foglalkoztatottak létszámát.

Bértámogatási program és a lehetőségek kibővítése

A statisztikai adatok alapján a korábban igénybe vehető bértámogatási programban több mint 30 ezer vállalkozás vett részt, a program keretein belül pedig közel 87 milliárd forintnyi támogatás került kiosztásra.

A leginkább a vendéglátás és az idegenforgalmi szektorban lévő szereplők számára nyújtott támogatás, 2021. május 31-én lezárult, helyette pedig egy újabb munkaerő támogatási program lépett életbe.

A program lényege abban rejlik, hogyha egy vállalkozás olyan munkakeresőt kezd el foglalkoztatni, aki már legalább 1 hónapja regisztrálva van a munkaügyi központnál mint munkakereső, akkor legfeljebb 6 hónapig igényelhető utána a támogatás.

A korábbi feltételeken módosítva, már nem csak a 25 év alattiaknál alkalmazható a program, hanem elegendő tehát, ha valaki 1 hónapja regisztráltan munkanélküli, nincs korbeli meghatározás, valamint az 5 hónapos támogatási intervallum is ki lett bővítve 6-ra.

Az igényelhető bértámogatás maximum 100 ezer forint lehet munkavállalóként, ami a szociális hozzájárulási adó és a havi bruttó bér összegének a feléből kalkulálható ki.

Szakmai továbbképzés és adókedvezmény

További segítő program lépett életbe 2021. szeptember 15-től, melynek legfőbb célja, azon álláskeresők elhelyezése, akik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek.

Ennek a programnak a keretében a munkáltatók 9 hónapon keresztül igényelhetnek támogatást a munkavállalók után.

A támogatás igénybevételéhez azonban vállalni kell, hogy az alkalmazott munkavállalót legalább 4 órás munkaviszonyban foglalkoztatják, valamint a munkaviszony első 3 hónapjában minimum 120 órás szakmai továbbképzést is biztosítanak a számára.

Utóbbi esetében nincs meghatározva, hogy a kötelezően biztosítandó szakmai továbbképzésnek, a cég által szervezett belsős, vagy egy külső szervezet által biztosított tanfolyamnak kell lennie.

Érdemes még tudni, hogy 2022-től jelentősen csökkent a munkáltatók bérterhe, ugyanis az eddigi 15,5 %-os szociális hozzájárulási adó 13%-ra esett vissza, a szakképzési hozzájárulási adó pedig teljes egészében eltörlésre került.

További érdekes tartalmak az üzleti világgal kapcsolatban

További érdekes tartalmak

Ha Önt érdeklik a székhelyszolgáltatással, cégalapítással és a cégmódosítással kapcsolatos témák, vagy akár szeretne hasonló témakörökben tájékozódni, akkor nézzen körül a blog oldalunkon további tartalmakért.

Abban az esetben pedig ha konkrét igénye is lenne esetleg szolgáltatásaink iránt, akkor keressen fel minket még ma!