Bértámogatások, hogy könnyebb legyen a munkavállalók megtartása

Bértámogatások, hogy könnyebb legyen a munkavállalók megtartása

Az elmúlt évek eseményei, rengeteg olyan szomorú és nehéz helyzetet idéztek elő, amelyek megnehezítették mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók helyzetét.

Elmondhatatlanul sokan veszítették el az állásukat és számos olyan vállalkozó volt, aki kénytelen volt létszámleépítést alkalmazni a fennmaradás érdekében.

Sajnálatos módon volt, ahol ez sem volt elegendő, hiszen nem egy cégnek jelentett egyet a teljes csőddel a koronavírus megjelenése.

Az egyensúly visszabillentésére azonban életbe lépett néhány olyan intézkedés, melynek köszönhetően csökkenteni tudtak a munkáltatók a fennálló terheken, ezzel együtt pedig újra növelni tudták a foglalkoztatottak létszámát.

Bértámogatási program és a lehetőségek kibővítése

A statisztikai adatok alapján a korábban igénybe vehető bértámogatási programban több mint 30 ezer vállalkozás vett részt, a program keretein belül pedig közel 87 milliárd forintnyi támogatás került kiosztásra.

A leginkább a vendéglátás és az idegenforgalmi szektorban lévő szereplők számára nyújtott támogatás, 2021. május 31-én lezárult, helyette pedig egy újabb munkaerő támogatási program lépett életbe.

A program lényege abban rejlik, hogyha egy vállalkozás olyan munkakeresőt kezd el foglalkoztatni, aki már legalább 1 hónapja regisztrálva van a munkaügyi központnál mint munkakereső, akkor legfeljebb 6 hónapig igényelhető utána a támogatás.

A korábbi feltételeken módosítva, már nem csak a 25 év alattiaknál alkalmazható a program, hanem elegendő tehát, ha valaki 1 hónapja regisztráltan munkanélküli, nincs korbeli meghatározás, valamint az 5 hónapos támogatási intervallum is ki lett bővítve 6-ra.

Az igényelhető bértámogatás maximum 100 ezer forint lehet munkavállalóként, ami a szociális hozzájárulási adó és a havi bruttó bér összegének a feléből kalkulálható ki.

Szakmai továbbképzés és adókedvezmény

További segítő program lépett életbe 2021. szeptember 15-től, melynek legfőbb célja, azon álláskeresők elhelyezése, akik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek.

Ennek a programnak a keretében a munkáltatók 9 hónapon keresztül igényelhetnek támogatást a munkavállalók után.

A támogatás igénybevételéhez azonban vállalni kell, hogy az alkalmazott munkavállalót legalább 4 órás munkaviszonyban foglalkoztatják, valamint a munkaviszony első 3 hónapjában minimum 120 órás szakmai továbbképzést is biztosítanak a számára.

Utóbbi esetében nincs meghatározva, hogy a kötelezően biztosítandó szakmai továbbképzésnek, a cég által szervezett belsős, vagy egy külső szervezet által biztosított tanfolyamnak kell lennie.

Érdemes még tudni, hogy 2022-től jelentősen csökkent a munkáltatók bérterhe, ugyanis az eddigi 15,5 %-os szociális hozzájárulási adó 13%-ra esett vissza, a szakképzési hozzájárulási adó pedig teljes egészében eltörlésre került.

További érdekes tartalmak az üzleti világgal kapcsolatban

További érdekes tartalmak

Ha Önt érdeklik a székhelyszolgáltatással, cégalapítással és a cégmódosítással kapcsolatos témák, vagy akár szeretne hasonló témakörökben tájékozódni, akkor nézzen körül a blog oldalunkon további tartalmakért.

Abban az esetben pedig ha konkrét igénye is lenne esetleg szolgáltatásaink iránt, akkor keressen fel minket még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off