Mi a teendő, ha új munkaerőre van szükség?

Mi a teendő, ha új munkaerőre van szükség?

Ha egy vállalkozás növekedésnek indul, az elvégzendő teendők száma exponenciálisan megnő.

Hirtelen olyan sok esemény és feladat fog felhalmozódni, hogy egyértelművé válik, hogy a jelenleg elérhető erőforrásokkal, nem lehet menedzselni, így kénytelenek leszünk további segítségért nyúlni, vagyis új munkaerő után nézni.

Általánosságban elmondható, hogy a munkaerőpiac meglehetősen telített, így gondolhatnánk, nem kerül különösebb erőfeszítésekbe találni valakit, ám a megfelelő kolléga toborzása közel sem olyan egyszerű, mint az annak látszik.

Mivel a munkaadók és a munkavállalók igényeinek összeegyeztetése is egyre nehezebb, így gyakorta alkalmaznak a toborzók többlépcsős kiválasztási folyamatot, ahol egy-egy interjút akár próbafeladatok, vagy személyiségtesztek is követhetnek.

Érdemes már előre lefektetni a betöltendő pozícióhoz az igényeket, továbbá ennek megfelelően megfogalmazni magát az álláshirdetést is, hogy a lehető legcélzottabban tudjunk válogatni a jelentkezők közül.

Bejelentési kötelezettség

Mindemellett pedig fontos tudni, hogy abban az esetben, ha új munkaerő után szeretnénk nézni, még a hirdetés feladása előtt be kell jelenteni a helyi és a fővárosi munkaügyi központba, amit a 30/2000. (IX.15) GM rendelet is szabályoz.

Ennek köszönhetően sokkal könnyebben tudunk rátalálni a munkakeresőkre, ugyanis a munkaügyi központok, nyilvántartásban vezetik az álláskeresők listáját.

További pozitívum pedig, hogy állami kedvezményekre is szert lehet tenni, hogyha az új munkaerőt a regisztrált álláskeresők közül választjuk ki.

Törvényileg is meg van határozva az egyenlő bánásmód fontossága

Tudniillik, hogy az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV. törvény alapján nem érheti megkülönböztetés a jelentkezőket, olyan személyes tulajdonságaik alapján mint például: szexuális irányultság, nemzetiség, vallási hovatartozás, vagy akár nem és életkor.

Így tehát értelemszerűen az álláshirdetés szövegében sem szerepelhetnek ezek a tulajdonságok kritérium gyanánt, valamint tilos az interjú keretein belül kitérni rájuk.

Ügyelni kell arra is, hogy a felvételi beszélgetések során nem tehetünk fel sértő, a munkavégzés szempontjából irreleváns kérdéseket, nem térhetünk ki olyan magánéleti részletekre, amik alapvetően nem befolyásolják a pozíció betöltését.

Kivételt képezhet ez alól, ha a munkakörülmények olyanok, amik például várandósság esetében veszélyeztethetik a magzat egészséges fejlődését.

A 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 10 § (1) bekezdése értelmében tehát nem szabad megsérteni a személyiségi jogokat és az emberi méltóságot.

További lehetőségek

További lehetőségek

A munkaerőtoborzás rengeteg feladattal járhat, ám ha megtaláljuk a megfelelő kollégát, a további fejlődés és előrelépés garantált.

Abban az esetben viszont, ha az időt leginkább még olyan adminisztrációs feladatok viszik el, mint például a levelek iktatása vagy archiválása, esetleg az otthonra bejelentett székhely miatt, beszűkült a mozgásterünk, érdemes igénybe venni a székhelyszolgáltatást.

Ezzel pedig rengeteg időt és munkát meg tud spórolni, hiszen mi leszünk az Ön állandó titkára.

Fogadjuk a beérkező leveleket, tartalmukat pedig azonnal továbbítjuk elektronikus úton.

Őrizzük a hivatalos okiratokat, a végrehajtó szerveket pedig szakszerűen fogadjuk.

Kösse össze a kellemeset a hasznossal és lépjen velünk kapcsolatba még ma!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off