Kiből vállhat egyéni vállalkozó és kiből nem?

Kiből vállhat egyéni vállalkozó és kiből nem?

Sokszor megírtuk már, hogy a cégalapítás, egy meglehetősen egyszerű dolog, ahhoz pedig, hogy valaki egyéni vállalkozóvá váljon, a gyakorlatban szinte csak pár kattintást kell elvégeznie az ügyfélkapun keresztül.

Persze azért, hogy ne legyen olyan egyszerű és válhasson valóban bárki egyéni vállalkozóvá, a jogalkotók megfogalmaztak néhány olyan szabályt és előírást, aminek kivétel nélkül meg kell felelni, ha valaki ezt a vállalkozási formát szeretné választani.

Van közöttük olyan, ami a személyi feltételekre vonatkozik, de van olyan is, ami a tárgyi vagy a formai követelményeket írja elő.

Ebben a cikkünkben ezeket a szempontokat fogjuk röviden áttekinteni.

Így lehet valaki egyéni vállalkozó

Szerencsére az előírt jogszabályoknak egyáltalán nem lehetetlen megfelelni, de elsősorban tisztázzuk le azt, hogy mikor számít valaki egyéni vállalkozónak.

Egyéni vállalkozónak hívjuk azt a személyt, aki üzleti tevékenységet folytat vagyonszerzés céljából úgy, hogy a kockázatvállalás is az ő felelőssége, miközben rendszeres gazdasági tevékenységet folytat.

Ezt a címet pedig csak az kaphatja meg, aki a következő 4 feltételnek is megfelel:

  1. Az adott személy magyar állampolgár.
  2. Az Európai Unió állampolgára.
  3. Magyarországon gyakorolja a szabad mozgásának jogát.
  4. Ha letelepedett személyről van szó, akkor rendelkezik Magyarországra érvényes tartózkodási engedéllyel.

Ennek a 4 kikötésnek valóban nem nehéz megfelelni, ám van még néhány olyan feltétel, amik ha szintén igazak ránk, akkor sajnos nem léphetünk be az egyéni vállalkozók körébe.

Hátráltató tényezők

Nem lehet például olyan személy egyéni vállalkozó, aki kiskorú, illetve cselekvőképességét figyelembe véve gondoskodásra szorul.

Ugyanúgy buktató tényezőnek számít, ha valaki valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt, jogerősen szabadságvesztésre van ítélve.

Ez mindaddig érvényes, amíg az ebből fakadó hátráltató jogkövetkezmények alól fel nem mentik az illetőt.

Továbbá olyan személy sem lehet egyéni vállalkozó, aki már egy másik gazdasági tásaságban korlátlanul felel a vagyonával.

Mindemellett pedig olyan személy sem válthatja ki az egyéni vállalkozóit, akinek bármilyen adótartozása van, a vállalkozói igazolványát visszavonták, vagy esetleg eltiltották a foglalkozáskörétől.

Jogszabályoknak való megfelelés

Amit még mindenképpen érdemes tudni mielőtt valaki belevág ebbe a vállalkozási formába, hogy vannak olyan tevékenységi körök, amelyek engedélykötelesek.

Ennek a listáját könnyen ellenőrizni lehet az interneten.

Mindemellett érdemes szem előtt tartani, hogyha olyan tevékenységikört választunk, ami engedélyköteles, akkor rendelkezni kell a jogszabályban előírt követelményekkel, vagy szükség van egy olyan, általunk foglalkoztatott személyre, aki eleget tud tenni az előírásoknak.

Tudatos tervezés a jövőre nézve

Tudatos tervezés a jövőre nézve

Ha Ön egyéni vállalkozást szeretne indítani, javasoljuk, hogy már a legelejétől kezdve tudatosan építse a karrierjét.

Az egyik első lépés pedig a székhelyszolgáltatás igénybevétele legyen, hiszen ezzel rengeteg olyan adminisztratív munkától tudja megkímélni magát, ami csak hátráltatná a fejlődésben.

Keressen minket bizalommal, és állunk szíves rendelkezésére!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off