Változások és kiegészítések a Munka Törvénykönyvében

Változások és kiegészítések a Munka Törvénykönyvében

2023-ban jelentős változások léptek életbe a munkajog területén: még 2022 novemberében nyújtottak be törvényjavaslatot, ami alapján módosul és kiegészül a Munka Törvénykönyve.

Többek között az elbocsátások, tájékoztatások, szabadságolások terén is módosítások történtek, valamint a próbaidő hosszúsága is változott.

Vannak olyan módosítások, amelyek kifejezetten a munkáltatókat és van, ami a munkavállalókat érinti.

A Munka Törvénykönyve magába foglalja a tisztességes foglalkoztatás követelményeit, szabályait, amelyek alapvetően a foglalkoztatásban irányadó elveknek számítanak.

A legutóbbi módosítás már időszerű volt azért is, hogy jobban összhangban legyen az Európai Uniós irányelvekkel, amelyek a munkaidő és a magánélet egyensúlyának kialakítására törekednek.

A következő néhány bekezdés ezeket fogja ismertetni nagy vonalakban (a teljesség igénye nélkül).

Munkáltatókra vonatkozó változások

A munkáltatók számára az alábbi pontok változtak:

  • a bizonyítási szabályok: Abban az esetben, ha jogsértés történik, a munkáltató és a munkavállaló is viseli a bizonyítás terhét.
  • a határidőkre vonatkozó kikötések: Rövidebb idő áll rendelkezésre a különböző döntések, módosítások és indoklások közlésére.
  • a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szabályok: Módosult az újonnan érkezett kollégák informálásával kapcsolatos határideje; az eddigi 15 helyett 7 nap áll rendelkezésre, hogy a munkavégzéshez szükséges minden tájékoztatást megkapjon.
  • a próbaidő hosszával kapcsolatos előírások: Most már arányosított próbaidővel kell számolni, vagyis nem lehet 3 hónap, ha 12 hónapnál kevesebb időre keres munkavállalót. Ha fél évről van szó, akkor felére csökken a próbaidő.
  • a próbaidő alatti felmondásnál szükségessé válik az indoklás: Ha visszaélés gyanúja kifejezetten kéri a munkavállaló, akkor az azonnali felmondást utólag meg kell indokolni.

Módosítások a munkavállalókra vonatkozóan

A munkavállalók számára is változott néhány dolog:

  • az apaszabadság: Az EU-s irányelveket követő szabályozás szerint a friss apukáknak 10 nap szabadság jár, amelyet bármikor kivehet, de legfeljebb két részletben. Ez az örökbefogadással élő szülőnek is jár.
  • a szülői szabadság: Amíg a gyermek betölti a 3 éves kort, addig mindkét szülő számára jár a szülői szabadság, ami 44 munkanap (Magyarországon) is lehet összesen.
  • a gondozói munkaidő kedvezmény: Ha súlyosan beteg hozzátartozója van a munkavállalónak, akkor 5 munkanapot kaphat pluszban a gondozásra. Valamint, ahogy más szabadságformánál, úgy ebben az esetben sem mondhat fel a szabadság ideje alatt a munkáltató.
  • a munkaszerződés-módosítás igénylésének lehetősége 8 éves kor alatti gyermek esetén: Amennyiben a munkaviszony már meghaladta a fél évet, és a munkavállalónak van 8 évnél fiatalabb gyermeke, van arra lehetőség, hogy egy kérvénnyel a munkarend (pl. részmunkaidő) vagy a munkavégzésének helyének módosítását igényelje (közelebbi telephely, esetleg távmunka).
  • ezek mellett az alapszabadságok felhasználásánál és a munkavégzés megtagadásánál is történtek változtatások.

Ami nem változott: a székhelyszolgáltatás továbbra is jó befektetés

Ami nem változott: a székhelyszolgáltatás továbbra is jó befektetés

Fontos, hogy napra készek legyünk a különböző jogi változásokat illetően, mert ilyenkor az apróbb hibák is komoly következményeket vonhatnak maguk után.

Mi azért vagyunk, hogy a vállalkozása székhelye problémamentesen és gördülékenyen lássa el a funkcióját.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és tudjon meg még többet székhelyszolgáltatásunkról!

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off