Miért olyan fontos, hogy jó könyvelőt fogadjunk? Mire kell egyáltalán odafigyelni?

Ha esetleg nem ez az első bejegyzés, amit olvas tőlünk, akkor bizonyára nem lesz újdonság, ha azt mondjuk, hogy egy jó könyvelő aranyat ér.

De miért olyan fontos és elengedhetetlen?

Bár a cégalapítás nem egy bonyolult folyamat, azért ha valaki nem olyan jártas a témában, akkor könnyen elveszhet a járulékok és a különböző adózási formák erdejében.

A könyvelő segítségünkre lesz az olyan kardinális kérdések során, mint például az ügyvezető személyének a megválasztása, illetve, hogy milyen fizetendő járulékokkal kell számolni utána.

Támogatni fog a cégforma kiválasztásában, részletes tájékoztatást ad, hogy az egyes esetekben milyen adózási formák választhatók, valamint az ügyvéd által benyújtott „Adózási nyilatkozat” is átbeszélésre kerül.

Tévhitek és gyakori hibák

Nagyon sokan gondolják még mindig azt, hogy a könyvelő személye elhanyagolható, hiszen pár NAV-os papír kitöltése csak nem olyan nagy ördöngösség.

De sokszor láttunk már olyat, hogy az újdonsült vállalkozó nem adta be a nullás bevallást (mert bizony azt is be kell), valamint rosszul tölti ki a papírokat, amiket később nagyon nehézkesen lehet csak módosítani.

Az ilyen, és ehhez hasonló kellemetlen helyzetek elkerülése végett is érdemes fogadni egy jó könyvelőt, akinek a személyét viszont ugyanúgy érdemes megválogatni, mint bármely más üzleti partnerünket.

A szakmai kvalitások szem előtt tartása mellett, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy nagyon magasfokú bizalmi kapcsolatról is beszélünk.

Ezt a két szempontot mindenképp vizsgáljuk meg mielőtt döntünk

Az, hogy egy könyvelő milyen áron dolgozik, nagyon erős jelzésértékkel bírhat, személyes véleményünk pedig mindenképpen az, hogy ne ezen spóroljunk.

Természetesen sokkal kedvezőbbnek tűnhet egy alacsonyabb árfekvésben dolgozó könyvelő, ám nem szabad elfelejteni azt sem, hogy valószínűleg ő sokkal több ügyfelet fog bevállalni, hogy megteremtse magának azt a jövedelmet, amit szeretne.

Azzal pedig, hogy több ügyféllel dolgozik együtt, könnyen megeshet, hogy a figyelme elaprózódik és nem olyan körültekintően fogja kezelni a mi ügyleteinket, és a hibafaktorok száma is sokkal magasabbra emelkedhet.

A könyvelő munkadíja mellett pedig még azt is érdemes megvizsgálni, hogy rendelkezik-e szakmai felelősségbiztosítással.

Hibázni emberi dolog, csak ha esetleg emiatt súlyos anyagi károkat szenvedünk el, akkor sokkal kevésbé tudunk elnézőek lenni.

A szakmai felelősségbiztosítás pont az ilyen helyzetekben nyújt segítséget, amikor a könyvelő szakmai mulasztása, vagy a szabályok be nem tartásából kifolyólag, pénzügyi veszteségek keletkeznek.

A konstrukciók biztosítónként eltérőek lehetnek, így érdemes a részleteket alaposan megvizsgálni.

A könyvelő nem kötelező, de a székhely igen

Egy könyvelő fogadása ugyan nem kötelező, nincs törvénybe foglalva, de erősen ajánlott.

Ami viszont törvénybe is van foglalva, az az, hogy minden vállalkozásnak rendelkeznie kell egy bejegyzett székhelycímmel , ahová a hivatalos okiratok fognak kiküldésre kerülni.

Az iratok állandó rendszerezése, iktatása és adminisztrációja rengeteg időt tud elnyelni.

Ilyenkor érdemes igénybe venni a székhelyszolgáltatást, ami mindössze havi pár ezer forintért a személyes „titkárunkká” válik, nekünk pedig sokkal több időnk marad az üzlet fejlesztésére!

Ha szeretne még tovább tájékozódni, hogy milyen lehetőségei vannak a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás esetében, keressen minket bátran megadott elérhetőségeink egyikén!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off