Mit kell tudni az iparűzési adóról, és annak változásairól?

Az iparűzési adó egy olyan adózási forma, ami minden vállalkozó számára ismert.

Viszont azoknak, akik még csak most szeretnének céget alapítani, szeretnénk tisztázni, hogy mi is ez pontosan.

Az iparűzési adó, vagy rövidítve IPA, olyan helyi adózási forma, amit a cég székhelyének az önkormányzata szed be, illetve határozza meg annak százalékos mértékét.

Ez lehet számukra egy állandó vagy egy ideiglenes bevételi forrás, attól függően, hogy a tevékenység, vagyis az iparűzés, milyen időtartamban megy végbe az adott településen.

Ennek az adónak a megfizetése minden vállalkozó számára kötelező, ha az adott településen a tevékenységéből származóan jövedelemhez jut, és ennek az időintervalluma meghaladja a 30 napot.

Természetesen vannak olyan települések, ahol az önkormányzat nem szed be iparűzési adót, ilyen például Újlengyel – ahol mi is adunk székhelyszolgáltatást – de a nagy átlag azt mutatja, hogy ez az adózási forma minden településen érvényes.

Hogyan számoljuk ki az iparűzési adó mértékét?

Az IPA meghatározásának esetében a vállalkozás nettó árbevételéből kell kiindulni, amiből a következő értékek kerülnek levonásra:

  • eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ)
  • közvetített szolgáltatások értéke
  • anyagköltség
  • alvállalkozói teljesítések értéke
  • kutatások és kísérleti fejlesztések költsége

Az eddig állami szabályozások alapján az önkormányzatok által beszedett iparűzési adó mértéke nem haladhatta meg ennek az összegnek a 2%-át.

A COVID-19 viszont ezen a területen is komoly változásokat hozott, amit néhány önkormányzat fájó szívvel kellett, hogy nyugtázzon.

2021-re érvényes szabályozások

A 639/2020. (XII. 22.) kormányrendelet alapján a mikro-, kis-, és középvállalkozások kaphatnak némi kedvezményt az iparűzési adó tekintetében.

Lényege, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a nettó árbevétele nem haladja meg a 4 milliárd forintot, és akkor ebben az esetben az eddig 2%-ban maximalizált iparűzési adó a felére, azaz 1%-ra csökkenhet.

Az adófelezési kritérium természetesen csak akkor teljesülhet, ha a vállalkozásra kiszabott adóérték meghaladta az 1%-ot, valamint a kritériumoknak megfelelő létszámadatokkal rendelkeznek, amit a 2020-as éves beszámolóban érvényesítettek is.

Mindemellett ezzel az IPA mértékkel számolhatnak azok a vállalkozások is, akik 2021-ben indulnak, illetve egyes egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és jogi személyek.

IPA mentes Újlengyel és presztízs értékű Budapest

Cégünk két településen is biztosít a vállalkozások számára székhelyszolgáltatást.

Az egyik ilyen az IPA mentes Újlengyel, ahol már közel 30 éve nem kell ezzel az adóformával foglalkoznia az itteni vállalkozóknak, a másik pedig nem más, mint Budapest.

Természetesen a fővárosban elkerülhetetlen az iparűzési adó megfizetése, de mivel egy sűrűn lakott területről beszélünk, így itt az IPA mértékét mindig az adott kerületi önkormányzat határozza meg.

Mi úgy gondoljuk, hogy Budapestnek és Újlengyelnek is megvannak a maga előnyei, az pedig, hogy Ön milyen prioritásokat tart szem előtt, már csak Önön múlik.

Bármelyiket is választja, mi arra törekszünk, hogy a legprofibb és a legszéleskörűbb székhelyszolgáltatásban részesüljön, így Önnek maradjon ideje a sokkal fontosabb dolgokra!

 

Scroll to Top

Join us for

HAPPY HOUR Everyday 5PM-7PM

Beer, sake, wine and cocktails

up to 50% off